In ieder geval één van de negen Eindhovense terreurverdachten heeft banden met een moslimactivist die gold als ‘kopstuk van een extreme afsplitsing van IS’.

Omstreden

In de zomer van 2020 deelde onderzoeksbureau NTA een rapport over de zogenoemde Hazimi-beweging met ‘mogelijk’ bijna honderd aanhangers in Nederland. Spil in het netwerk: Abu Asim, maar op Facebook noemt hij zichzelf inmiddels Rachid Abu Khuzaymah.

Het omstreden onderzoeksbureau NTA waarschuwde anderhalf jaar geleden voor de Hazimi-beweging: een extreme afsplitsing van terreurgroep IS die bovendien terrein zou winnen in Nederland. Datzelfde NTA kwam in oktober vorig jaar in opspraak toen bleek dat het in opdracht van zeker tien gemeenten heimelijk onderzoek had gedaan naar islamitische burgers.

Facebook-bericht

Abu Khuzaymah schrijft in een bericht op Facebook dat hij één van de verdachten persoonlijk kent zonder zijn naam te noemen. ‘Een prachtige, intelligente broeder die zonder overdrijven een grote rol zou kunnen spelen in de Nederlandse moslimgemeenschap.’ De Utrechter noemt de aantijgingen van het OM een ‘fantasieverhaal dat in elkaar geflanst is door dingen aan elkaar te linken die niets met elkaar te maken hebben’.

De tekst gaat verder onder het Twitter-bericht.

https://twitter.com/writherazazel/status/1479214843337052163

Acht mannen uit Eindhoven zitten sinds september vorig jaar vast op verdenking van het voorbereiden en trainen voor terroristische aanslagen. Ze spraken onder meer over het vermoorden van Mark Rutte en Geert Wilders. Het fitnessen in een garagebox ziet het OM als ‘fysieke voorbereiding op de gewapende jihadistische strijd’.

Politie-inval

Volgens het NRC zou de politie in 2020 een inval hebben gedaan bij de Utrechter vanwege zijn moslimactivisme. De Deense jihadwatcher Tore Hamming zegt dat Abu Khuzaymah sinds de inval afstand heeft gedaan van het extreme gedachtegoed van de Hazimi-beweging. Maar ondertussen belandden zijn volgers een voor een in het vizier van de inlichtingendiensten. Het onderzoek naar de Eindhovense terreurverdachten loopt nog. De rechtbank beslist 13 januari of de verdachten hun proces in vrijheid mogen afwachten.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie