Nieuw in de straat en vanaf het begin bonje met de buren, met die van zowel links als rechts en dat al bijna vijf jaar lang. Het overkwam ‘Alice’ in de Eindhovense Joan Melchior Kemperstraat: “De buren vormen een front om mij weg te pesten.”

‘Alice’ (echte naam bekend bij de redactie) heeft autisme. De sociale huurwoning, gelegen in de buurt ’t Ven, kreeg ze in de zomer van 2018 door middel van ‘een medische urgentie’. In het rijtjeshuis hoopte ‘Alice’ rust te vinden, maar al snel liepen de spanningen op in de straat: scheldpartijen, vernielingen en nachtelijk lawaai, tot de dag vandaag.

Geluidsoverlast

Woonstichting ‘thuis, de verhuurder, verwijt ‘Alice’ dat ze steeds geluidsoverlast veroorzaakt. Haar buren klagen dat ze ’s nachts geluiden horen ‘die lijken op het dichtslaan van deuren, schuiven van meubels en geschreeuw’. De bewoonster heeft al tientallen klachtenbrieven ontvangen. Daarin dreigt ‘thuis meerdere malen met huisuitzetting als ze haar ‘gedrag’ niet verandert. Zo ook in januari 2023: ‘Als uw buren klachten blijven melden over u, zijn wij genoodzaakt om een procedure te starten tot ontruiming van de woning en ontbinding van de huurovereenkomst.’

Het voorgenoemde blijkt uit het dossier (zie foto) dat ‘Alice’ heeft bijgehouden en dat door Alexnieuws is ingezien.

Maar is het de schuld van ‘Alice’? “Al vanaf het begin ben ik het pispaaltje”, vindt ze. De alleenstaande vrouw ontkent overlast te veroorzaken. Of ze loeit in de nacht? “Ik ben geen koe en ik heb er ook geen”, reageert ze. ‘Alice’ zegt dat ze alleen maar ‘leefgeluiden’ maakt. “Ik heb al op mijn tenen gelopen en overal doekjes op en onder gelegd”, vertelt ze, “omdat zelfs een lichtknop geluid maakte.” Toen er een keer bij ‘Alice’ werd geschilderd, kwam de wijkagent langs om te kijken. “Alsof je met een honkbalknuppel een vlieg doodslaat”, blikt ‘Alice’ terug.

Tientallen incidenten

In bijna vijf jaar tijd heeft ‘Alice’ tientallen incidenten met haar buren meegemaakt: van rommel die in haar tuin wordt gegooid tot een bedreiging voor haar deur. “Al vanaf de eerste week stonden ze op de stoep tegen me te schelden”, vertelt ‘Alice’. Zoals die keer in 2020, toen ze een stukje over de stoep fietste. Daarop kwam de buurvrouw naar buiten rennen: ‘Niet op de stoep fietsen!’ ‘Ze riep ook dat ik een gek en gestoord wijf was’, zo staat te lezen in de aangifte van ‘Alice’ bij de politie. Eenmaal binnen hoorde ‘Alice’ namelijk een harde klap. De ruit van haar voordeur bleek aan diggelen geslagen.

‘Rechtszaak’

In een reactie op het verzoek van hoor en wederhoor, verwijzen de buren terug naar ‘thuis. “Ik mag er niet alles over zeggen, er loopt een rechtszaak”, zegt de buurvrouw. Ze refereert aan de klachtenbrieven van ’thuis aan Alice’s adres. De buurman (aan de andere kant) noemt de recherche die op de hoogte is. “Neem haar verhaal met een korreltje zout”, zegt hij over de vete met ‘Alice’. “Bij de rechter komt het goed”, aldus de buurman.

Maar ‘thuis laat desgevraagd weten dat er (nog) geen rechtszaak komt. “We hebben een advocaat om advies gevraagd over wat de verschillende mogelijkheden zijn”, zegt woordvoerder Ingrid van Erve van ‘thuis. Volgens haar zet ‘thuis zich in ‘om te komen tot een goede oplossing voor iedereen.’

‘Front’

Maar voor ‘Alice’ is dat te laat: ze weigert nog in gesprek te gaan met ‘thuis of de buren. “Er wordt niet naar mijn kant van het verhaal geluisterd”, verklaart ze. “De buren vormen een front om mij weg te pesten.” Ze zegt meer dan zestig keer geklaagd te hebben bij ‘thuis over ‘het pestgedrag’ van haar buren. Maar volgens een brief van ‘thuis ontkennen de buren dat ze pesten. ‘Wel melden zij klachten over u’, staat er in de brief. In de brieven staat ook dat ‘Alice’ niet over de stoep mag fietsen, haar planten niet te dicht bij de schutting mag neerzetten op straffe van ‘een juridische procedure’.

Sociaal wijkbeheerder Thierry Farla van ‘thuis heeft een jaar lang verwoede pogingen gedaan om te bemiddelen tussen ‘Alice’ en haar buren. Tevergeefs. “Het is een verhaal van over en weer”, aldus Farla. Hij is al de zevende bemiddelaar in de burenruzie, maar ook hij heeft de partijen niet nader tot elkaar kunnen brengen. “Het is absurd dat dit zo lang duurt.”

De politie laat in een reactie weten op de op de hoogte zijn van de situatie in de Joan Melchior Kemperstraat. “We weten dat de woonstichting serieus met de zaak bezig is en ondersteunen hen daarbij waar dat kan.”

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie