EINDHOVEN – Alarm over stijgende migratie, een vastlopende formatie en verwoestende oorlogen. Onder hoogspanning mag Nederland op 6 juni weer naar de stembus. Niet voor de binnenlandse, maar voor de Europese verkiezingen. Politieke partij Volt Nederland wil niets liever dan Europa verenigen in onzekere tijden. Onder meer vanuit Eindhoven.

Onze nieuwe man in Brussel? Verkiezingskandidaat Bram Kamp (53) is een van de stuwende krachten van Volt in Eindhoven. Daar komen Volters elke tweede woensdag van de maand bij elkaar. Vaak in café ’t Rozenknopje aan de Hoogstraat. “Maar niet altijd, want zomers zitten we lekker buiten”, vertelt Kamp.

In Eindhoven ziet Kamp van dichtbij hoe de landsgrenzen steeds meer vervagen, en wat dat betekent voor de stad. De financieel expert woont in stadsdeel Strijp tussen de expats en de buitenlandse studenten. “Talentvolle mensen uit India en Turkije”, weet Kamp over zijn stadgenoten. “En de meesten blijven gewoon”, zegt hij verwijzend naar werkgevers zoals tech-gigant ASML.

Eindhovenaar Kamp werd Volt-lid in 2021. In verkiezingstijd discussieerde hij toen met collega’s over de Nederlandse politiek. Daarbij viel ook de naam van Volt. ‘Als je jong en idealistisch bent, dan stem je op Volt!’, betoogde Kamp opeens. Daarop besefte hij dat hij zelf nog geen lid was van Volt. Prompt werd hij dat alsnog.

Nu staat Kamp op de kandidatenlijst van Volt Nederland voor de Europese verkiezingen op 6 juni. Weliswaar onderaan op nummer 23, maar: “Dat vind ik niet erg, want het doel was om erop te komen”, aldus Kamp. “Een club van slimme en jonge mensen”, noemt Kamp zijn partijgenoten.

“We zijn voor ondernemerschap”, vervolgt Kamp. “Maar ook voor een sociaal rechtvaardige samenleving.” Hij vindt dat iedereen mee moet kunnen delen in economisch succes. Dus: meer sociale gelijkheid, onder meer door betere scholing: “Mensen met goede ideeën en mensen die deze kunnen uitvoeren hebben we allebei nodig.” ” Het moet leuk zijn voor ons allemaal.”

Een paradepaard van Volt is de invoering van een Europees basisinkomen voor iedereen. “We hebben het leven veel te ingewikkeld gemaakt met al die toeslagen in ons belastingstelsel”, verklaart Kamp. Hij wil dat de administratieve uitvoerbaarheid van toeslagen makkelijker wordt. “Overzichtelijker en eerlijker”, aldus Kamp. “Onze visie is dat we dit voor heel Europa willen.” ” Dat realiseren we niet vandaag of morgen, maar dat is wel waar we naartoe willen.”

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie