Foto: een politieauto in de Kruisstraat in Oud-Woensel, de buurt waar twee aanhoudingen in de zaak plaatsvonden.

Familieleden zijn een petitie begonnen om aandacht te vragen voor het lot van negen terreurverdachten uit Eindhoven. De petitie is sinds woensdag al meer dan duizend keer ondertekend.

Hoewel een verdachte inmiddels weer op vrije voeten is, zitten de overige acht sinds hun arrestatie op 23 september nog steeds achter slot en grendel. Donderdag is er een pro-formazitting. Dan wordt bepaald of ze vrijkomen of langer vast blijven zitten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen (van 18 tot 31 jaar oud) van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. Ze zouden volgens het OM sympathiseren met het gedachtegoed van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

‘Maatschappelijk belang’

‘Wij, familie van deze jongeren, doen een beroep op onze gemeenschap om onze jongeren te ondersteunen’, staat er in de bijgaande tekst op de website petities.com. De schrijver van de petitie en eerste ondertekenaar is Youssef Mrait. De tweede ondertekenaar is de vrijgelaten verdachte.

Mrait schrijft dat de ‘onterechte aantijging’ jegens de verdachten ‘het nodige leed heeft veroorzaakt binnen de samenleving’. ‘Om maar niet te spreken van de vergaande gevolgen voor deze jongeren en hun toekomst.’ Hij noemt de vrijlating van de zeven verdachten die nog vastzitten van ‘maatschappelijk belang’.

Onderzoeker

Martijn de Koning doet al bijna twintig jaar onderzoek naar activisme onder moslims in Nederland. De petitie laat volgens hem goed zien ‘hoezeer de aantijgingen tegen de negen in schril contrast staan met de reputatie die zij genieten.’ Op zijn blog noemt de onderzoeker de ‘verbijstering onder de moslims in Eindhoven’ opmerkelijk. ‘Juist deze mensen werden en worden gezien als eervolle en gerespecteerde jongeren die hard aan een toekomst werken.’

Ontruiming

De woning van een van de verdachten blijkt overigens deze maand te zijn ontruimd. Het gaat om het huis in Oud-Woensel dat een van de tweelingbroers huurde. Die zitten nog altijd vast.

Lees ook:

Muren hebben oren. Hoe negen jonge moslims in het vizier kwamen van de AIVD

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie