Is de politieke beweging Denk opnieuw in de greep van een seksschandaal? Of is er sprake van karaktermoord? Het kritische Denk-lid Aydin Peksert mocht zaterdag niet bij de besloten ledenvergadering in Den Haag aanwezig zijn. Hij had zeven moties ingediend, maar blijkt sinds woensdag geschorst te zijn als lid. Partijvoorzitter Ejder Kӧse vertelde tijdens de bijeenkomst dat enkele vrouwelijke leden Peksert van seksueel overschrijdend gedrag beschuldigen.

Kӧse: “We hebben een mail binnengekregen waarin de dames melding maken van gedocumenteerd seksueel overschrijdend gedrag.” In de e-mail zouden de vrouwen volgens de partijvoorzitter het volgende hebben geschreven: “Dan moeten wij ineens gaan overwegen om niet naar de ALV (algemene ledenvergadering, red.) te gaan, zodat wij niet met hem (Peksert, red.) worden geconfronteerd.” Ook zouden de vrouwen het volgende hebben geschreven: “Wij zijn bang voor hem (Peksert, red.). U als bestuur moet hier ingrijpen.”

Kritiek op de partij

In het AD op zaterdag zegt Peksert dat hij ‘monddood’ gemaakt wordt omdat hij kritiek heeft op de partijorganisatie van Denk, de dubbele petten en de angst- en ‘juridische afrekencultuur’. Kӧse en Peksert wilden tegenover het AD niet zeggen wat er precies aan de hand is. “Een schorsing is om zeer zwaarwegende redenen, die ik niet mag geven”, aldus Kӧse in het AD.

Spreektijd

Kӧse bevestigde tijdens de vergadering dat Peksert spreektijd had aangevraagd, ‘met betrekking tot alle agendapunten en ingediende moties’. “Alle verzoeken van Peksert waren door het bestuur ingewilligd.”

Maar: “Naar aanleiding van het schrijven; de klacht, van de dames”, aldus Kӧse, “hebben wij uiteraard als bestuur met elkaar hierover vergaderd. Wij hebben ook onze verenigingsadvocaat om advies gevraagd: hoe kunnen we hier het beste gaan handelen? (…) Afgelopen woensdag is er een brief naar meneer (Peksert, red.) de deur uitgegaan waarin wij heel uitgebreid ingaan over het hoe, wat, waar en waarom, en hem per onmiddellijke ingang hebben geschorst en dat hem (Peksert, red.) de toegang tot deze ALV zal worden ontzegd.”

Kӧse: “Ik som hier alleen maar feiten op. Een feit is dat het (de melding, red.) gedocumenteerd is en niet zomaar uit de lucht is gegrepen. (…) Wij reageren altijd.” Nog vier andere leden ondertekenden de moties van Peksert, onder wie twee familieleden. Niemand van hen was zaterdag aanwezig op de vergadering.

Beluister hier het fragment.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie