Na de felle kritiek van een Libanese minister op de Saoedische rol in de oorlog in Jemen, is voor Riyad de maat vol. De Libanese ambassadeur heeft vrijdagavond 48 uur de tijd gekregen om Saoedi-Arabië te verlaten. Dat meldt nieuwszender Al Arabiya.
Libanese producten mogen het koninkrijk niet meer in. Vanwege de opschudding besloot de grootste Arabische mediagroep MBC eerder al, zijn kantoren in Beiroet te sluiten. De Saoedische regering heeft zijn ambassadeur in Beiroet teruggeroepen voor overleg.
De Saoedische autoriteiten spreken van ‘de zoveelste ronde van verwerpelijke uitspraken gedaan door Libanese politici, over het koninkrijk en zijn beleid’. Ze verwijzen hiermee naar de ontstane ophef over de standpunten van George Kordahi, de Libanese minister van Informatie.
Eerder deze week riepen ook al de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Koeweit de Libanese ambassadeurs op het matje. Ze moesten tekst en uitleg geven over het buitenlandbeleid.

Politieke tv-show
Kordahi is sinds september de Libanese minister van Informatie. Hij was enkele weken voor zijn aanstelling te gast in een aflevering van een politieke tv-show. Daarin werd hij door jongeren aan de tand gevoeld over zijn politieke standpunten.
Pas deze week zijn de beelden, gemaakt door Al Jazeera, via YouTube naar buiten gekomen. Kordahi, die jarenlang een populaire tv-presentator is geweest, zei in het programma dat de oorlog in Jemen een ‘zinloze’ strijd is geworden, ‘die moet stoppen’. Bovendien zei Kordahi dat de Houthi-rebellen in Jemen zichzelf alleen maar verdedigen tegen de ‘buitenlandse agressie’ van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Iran tegen Saoedi-Arabië
De relatie van Saoedi-Arabië met Libanon is al jaren gespannen vanwege Hezbollah. De beweging wordt gesteund door Iran, de aartsrivaal van Saoedi-Arabië. De beweging heeft veel politieke en militaire invloed in Libanon en ook daarbuiten. Het koninkrijk beschuldigt Hezbollah ervan dat het drugs exporteert, vanuit Libanon naar de omringende landen.
Door de uitspraken van Kordahi (71) staan de leiders van de Golfstaten op hun achterste benen. Die verwijten hem schaamteloos partijdig te zijn in een groter conflict: dat tussen Iran en Saoedi-Arabië. De Houthi-rebellen worden, net als Hezbollah, gesteund door Iran en hebben grote delen van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Saoedi-Arabië probeert ze al sinds 2015 te verdrijven met onder meer luchtaanvallen in een uitzichtloze oorlog met veel burgerslachtoffers.
Kordahi verdedigde tijdens de uitzending ook het Syrische regime van president Bashar al Assad, die in hetzelfde pro-Iraanse kamp zit. Ondertussen bijt de kersverse minister in de Arabische media flink van zich af. ‘Ik heb niemand onrecht aangedaan. Ik hoef geen sorry te zeggen, want ik heb niemand aangevallen. Ik ben enkel tegen zinloze oorlogen.’
De tekst gaat verder onder de tweet.
Financiële steun
De Libanese minister-president Najib Mikati is door de rel in flinke verlegenheid gebracht. Hij benadrukt dat zijn land zich niet wil mengen in regionale conflicten. Libanon is bankroet en Mikati hoopt juist door middel van een nieuw kabinet, weer in aanmerking te komen voor financiële steun van de rijke Arabische Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië.
Vanwege de ontstane politieke crisis, heeft de Libanese politicus Walid Jumblatt opgeroepen tot het ontslag van Kordahi. ‘Deze man verwoest onze banden met de Golfstaten’, aldus Jumblatt.
Kordahi piekert er niet over om ontslag te nemen. ‘Niemand zou Libanon mogen afpersen’, zei hij woensdag op een persconferentie. ‘Toch lijkt nu van buitenaf gedicteerd te worden wie in de regering moet blijven en wie moet vertrekken. We zijn toch een soeverein land? Waarom overkomt dit Libanon toch steeds?’
Lees ook:
Overleeft Saoedische kroonprins ‘linkse storm’?
Oudste dochter van Saddam Hoessein doet gooi naar de macht bij Saoedische tv-zender