Mohamed Dajani

Een Palestijnse voetbaltrainer is weg bij Ajax, om terug te keren naar Jeruzalem. Daar moet hij voor de Israëlische autoriteiten bewijzen dat hij in die stad woont. Zo niet, dan verliest de Palestijn het recht op terugkeer naar de stad waar hij vandaan komt.

“Hierdoor ben ik helaas gedwongen mijn contract met Ajax te verscheuren”, vertelt Mohammad Dajani (32) aan nieuwszender Al Jazeera. Inmiddels woont Dajani ook daadwerkelijk in Jeruzalem, in plaats van Amsterdam.

Aanvankelijk was het een droom die uitkwam voor fitnesscoach Dajani. In oktober vorig jaar maakte hij de transfer naar Ajax, van het Noorse Vålerenga. Bij de Amsterdammers trad hij toe tot de technische staf van de Ajax-vrouwen, zo blijkt uit foto’s van de bekerwinst in de finale – in mei tegen Fortuna Sittard. Toen deelde Dajani volop mee in de feestvreugde.

‘Eerste Palestijnse hoofdcoach in Europa worden’

“Maar helaas kan ik niet meer bij Ajax blijven”, verzucht de jonge Palestijn vanuit Jeruzalem, en wiens leven grotendeels in het teken staat van voetbal en coaching. In Europa heeft hij meerdere voetbalcoachlicenties van de FIFA behaald. Het was Dajani’s ambitie om de eerste Palestijnse hoofdcoach van een Europese club te worden.

Met pijn in zijn hart heeft Dajani zijn profcontract moeten laten verscheuren. “Ik bezit niets buiten mijn land”, vertelt hij over zijn vertrek bij Ajax. “En daarom zal ik altijd terugkeren naar mijn land, en ik hoop dus altijd dat mijn verblijfsvergunning voor Jeruzalem niet zal worden ingetrokken.” Nu wil Dajani alles wat hij in Europa heeft geleerd naar Jeruzalem brengen om het voetbal daar verder te ontwikkelen.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie