.. dat 30.000 toeschouwers of meer kan ontvangen. En dat zorgt voor steeds meer gênante situaties. Zo erg, dat Belgische teams straks misschien naar Eindhoven moeten om een thuiswedstrijd in een fatsoenlijk voetbalstadion te kunnen spelen.

Terwijl Nederland kan pronken met vijf grote voetbaltempels, heeft België er eigenlijk geen één die 30.000 toeschouwers of meer kan ontvangen. Dat laatste is een feit als je het grote (en verouderde) atletiekstadion van Brussel niet meerekent. Wat volgt zijn drie te kleine stadions, eentje die helemaal versleten is, en één juweeltje waar nog aan gesleuteld zou kunnen worden.

Oud en versleten

Het stadion van landskampioen Club Brugge is een bouwval, waar het water langs de muren loopt, en waar betonrot en schimmel voor instortingsgevaar zorgen. Hoe de Belgische topclub onder het toeziend oog van de UEFA, nog steeds zo’n bijna 27.000 toeschouwers langs de toegangspoorten weet te loodsen – zonder ongelukken – is een raadsel en een wonder tegelijk.

De stadions van Anderlecht, Racing Genk en AA Gent zijn ‘modern’ te noemen, maar allemaal te klein. Voor Europese wedstrijden mogen de stadions elk maximaal 20.000 toeschouwers herbergen. Nederland telt acht voetbalstadions met een grotere capaciteit dan 20.000 voor Europese wedstrijden.

Lichtpuntje in de duisternis

Toch kent België momenteel één lichtpuntje onder de voetbalstadions: de thuishaven van Standard Luik. Wat een magnifiek bouwwerk is dat, opgetrokken uit liefde voor het voetbal. Afhankelijk van je gezichtsveld kan deze voetbaltempel je doen denken aan het oude Highbury, Anfield Road of Mestalla. En het mooie is: met wat ingrepen zou de capaciteit van het Luikse stadion nog kunnen worden opgerekt – van 26.000 naar ruim 30.000 toeschouwers.

Stadion Sclessin in Luik: het mooiste voetbalstadion van België dat in goede staat is, en van de UEFA zo’n 26.000 toeschouwers mag ontvangen.

Voetballen in een atletiekstadion.. of naar Eindhoven?

Om toch voor meer dan 30.000 toeschouwers te spelen, wijkt de Belgische nationale ploeg al sinds mensenheugenis uit naar een atletiekstadion: het ‘Koning Boudewijn’ in Brussel. ‘Slecht bereikbaar, ouderwets en zonder comfort’, oordelen kritische Belgische media. ‘Dit stadion verdient geen plek in de Europese topsport’, aldus de krant Het Laatste Nieuws.

Ondertussen maken de Belgen zich zorgen. Wat als het atletiekstadion wegvalt, en er staat een thuiswedstrijd tegen een topland voor de deur? Uitwijken naar Lille (Rijsel) – of Eindhoven? Dat zou voor België een afgang zijn. De Belgische bond hoopt met smart dat bijvoorbeeld Club Brugge eindelijk mag gaan bouwen aan een modern voetbalstadion met een capaciteit voor 40.000 toeschouwers, en dat voldoet aan de eisen van de UEFA.

België*UEFA-capaciteitNederlandUEFA-capaciteit
1. Sclessin (Luik)26.5001. Arena in Amsterdam55.000
2. Jan Breydel** (Brugge)26.5002. De Kuip (Rotterdam)45.000
3. Arena in Genk20.0003. PSV-stadion (Eindhoven)35.000
4. Lotto Park (Brussel)20.0004. Grolsch Veste (Enschede)30.000
5. Arena in Gent20.0005. Gelredome (Arnhem)28.500***
* Atletiekstadion Koning Boudewijn (Brussel) geldt als de thuishaven van het Belgisch elftal. Voor voetbalwedstrijden is de capaciteit momenteel zo’n 40.000 toeschouwers. Het stadion is afgekeurd door de UEFA, maar krijgt momenteel een ontheffing ** Stadion Jan Breydel (Brugge) is afgekeurd door de UEFA, maar krijgt momenteel een ontheffing. *** Het Gelredome (Arnhem) kan twee kleine extra tribunes plaatsen achter beide doelen, om de capaciteit op te krikken naar 30.000 toeschouwers.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie