De Iraakse premier ‘overleefde’ vorige week een ogenschijnlijke aanslag op zijn leven. Een drone beladen met explosieven bestookte het huis van Mustafa Al-Kadhimi, in de zwaarbeveiligde Groene Zone van Bagdad. Analisten zien ondertussen dat zijn kansen op een tweede termijn sterk zijn toegenomen.
Als winnaar uit de bus
Al Jazeera beschrijft de aanval op premier Al-Kadhimi als ‘een geschenk uit de hemel’. Voor de regeringsleider zelf, welteverstaan. Dezelfde zondagavond verscheen hij strijdbaar op tv en las een verklaring voor over het gezag van de rechtsstaat en zelfbeheersing.
‘Niemand weet uit welke hoek de aanval komt’, merkt politiek commentator Arafat Karam op tegenover de nieuwszender. ‘Maar wat we wel weten is dat Al-Kadhimi als winnaar uit de bus komt. Hij heeft de sympathie gewekt van de Irakezen en de internationale gemeenschap.’
Amerikaanse troepen: vertrekken of toch blijven?
De Amerikaanse terugtrekking van gevechtstroepen uit Irak, gepland voor het einde van dit jaar, zou door de moordaanslag weleens bemoeilijkt kunnen worden, zeggen analisten tegenover Al Jazeera. Ze zien de mislukte moordaanslag op Al-Kadhimi als een argument om gevechtstroepen in Irak te houden en niet weg te halen.
De snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan eerder dit jaar, blijkt de snelle ineenstorting van het Afghaanse leger te hebben ingeluid. ‘Biden kan zich een vergelijkbaar drama in Irak absoluut niet veroorloven’, zegt Midden Oosten-deskundige David des Roches tegenover Al Jazeera.
Des Roches: ‘Biden was vicepresident ten tijde van een eerdere terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak in 2011. Drie jaar later keerden ze alweer terug voor de bestrijding van IS. Daarom denk ik niet dat Biden al zijn gevechtstroepen uit Irak zal weghalen.’
Momenteel heeft het Amerikaanse leger ongeveer 2500 gevechtstroepen in Irak. Na de jaarwisseling moeten zij vervangen worden door grotendeels officieren die het Iraakse leger zullen gaan trainen. Ook moeten ze gaan helpen met de logistiek en inlichtingen.
Al-Kadhimi: buffer tegen Iraanse invloed
De Amerikaanse president Joe Biden heeft laten weten ‘diep bezorgd’ te zijn over de droneaanval op de residentie van de partijloze Al-Kadhimi. Biden ziet hem als een vriend die de macht van pro-Iraanse milities in Irak in toom moet houden.
Sinds vorige maand heerst er politieke spanning in Irak. Pro-Iraanse groepen in het land verwerpen de uitslag van de parlementsverkiezingen. Ze eisen een handmatige hertelling van de stemmen of nieuwe verkiezingen. De sjiitische Fatah Alliantie bijvoorbeeld, verloor 31 zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2018. Deze coalitie van politieke partijen, onder leiding van Hadi Al-Amiri, is fel tegen Al-Kadhimi als premier.
De Amerikanen wilden deze week niet met de vinger wijzen naar de mogelijke daders van de liquidatiepoging. Maar defensiewoordvoerder John Kirby erkende dat het gebruik van een drone kan duiden op een pro-Iraanse groep. ‘Er zijn meerdere groepen actief in Irak die worden gesteund door Iran en die in staat zijn tot dit soort aanvallen.’
Lees ook:
Nederlandse VN-gezant spreekt Arabisch en brengt haar tolk in verwarring