Een tv-interview met de oudste dochter van de overleden dictator Saddam Hussein heeft nogal wat stof doen opwaaien in Irak. De nieuwszender Al Arabiya sprak uitgebreid met Raghad Hoessein. Het was vijftien jaar geleden dat zij voor het laatst in het openbaar verscheen.

Commentatoren speculeren hevig over de ware bedoelingen van het mediaoptreden. Niet in de laatste plaats vanwege de tv-zender die haar het podium gaf. Al Arabiya kan beschouwd worden als de spreekbuis van de controversiële Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Tijdens het gesprek stak Raghad Hoessein haar politieke ambities niet onder stoelen of banken. De 52-jarige vrouw woont momenteel in ballingschap in buurland Jordanië nadat haar vader Saddam als president werd afgezet en eind 2006 werd opgehangen.

Nu ligt de macht in Irak grotendeels in handen van sjiitische milities die nauwe banden onderhouden met buurland Iran. Tussen 1980 en 1988 vocht Saddam met zijn leger een bloedige oorlog uit tegen de Iraniërs. Die eindigde in een patstelling.

‘Alle opties liggen op tafel’, aldus een strijdbare Raghad. ‘Wij zijn toch de erfgenamen van het land, hoe je het ook wendt of keert.’ Ook deelt ze een sneer uit aan de Iraniërs die haar land de afgelopen jaren hebben ‘ontheiligd’.

Raghad met haar vader Saddam Hoessein.

De Syrische commentator Nedal Malouf verbaast zich erover dat Al Arabiya zo opzichtig meewerkt aan het oppoetsen van het imago van dictator Saddam Hoessein en zijn familie. ‘Je zou een gesprek verwachten over rekenschap en de erkenning van grove fouten’, verwijzend naar de massamoorden en de invasie van buurland Koeweit onder Saddams bewind.

In plaats daarvan kreeg Raghad ruim de gelegenheid om de menselijke kant van haar vader te benadrukken. ‘Met een zwemvest aan zwom ik in de Tigris terwijl mijn vader mijn hand vasthield. Mijn jeugd was er een die elk ander kind voor zichzelf zou wensen.’

Raghad Hoessein trouwde op 15-jarige leeftijd met hooggeplaatste militair in het Iraakse leger. Later deserteerde hij en werd gedood.

Malouf ziet in het vraaggesprek met Raghad Hoessein niets anders dan een opstap naar een politieke carrière. ‘Maar welk belang hebben de Saoediërs bij deze mediastunt? Om druk te zetten op Iran? Een op handen zijnde staatsgreep die de soennieten weer aan de macht moeten helpen?’ Malouf vindt dat Al Arabiya een kapitale uitglijder maakt door Raghad te promoten als alternatief voor de huidige machthebbers.

De Egyptische commentator Saber Mashhour ziet in het naar voren schuiven van een ‘elegante vrouw’ een manoeuvre om de zittende leiders van Irak in verwarring te brengen. Het zou volgens hem echter niet de bedoeling zijn dat Raghad een legerleider gaat worden.

‘Haar taak is om de soennieten van Irak te overtuigen van het secularisme en het belang van meer gelijkheid tussen man en vrouw. Ze moet een soort Benazir Bhutto worden.’ Bhutto was twee keer minister-president van Pakistan en werd in 2007 geliquideerd.

Mashhour zegt dat er al een tijdje een sluipende campagne gaande is om de vermeende grootsheid van Saddam en zijn familie onder de aandacht te brengen. Een filmpje op YouTube over een telefoongesprek waarin Saddam in 1990 de prins van Koeweit informeert over de aanstaande invasie is tien miljoen keer bekeken.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 18 februari 2021.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie