EINDHOVEN – Een brief van de gemeente Eindhoven met daarin de huurregels van een graf, zet kwaad bloed bij het gezin Manichand. Kunstgras, knuffels en stoeptegels rond een grafplaat zijn verboden. Beplanting? Maximaal 50 centimeter hoog en alleen op de grafplaat, aldus de ‘waarschuwingsbrief’.

De ouders van de overleden Jay reageren woedend: ‘Wij leveren niks in! Onze graven blijven zoals ze zijn!’, staat op een flyer op Facebook.

Op 31 augustus houden vader Jay Manichand (foto) en zijn vrouw een protestmars van kerkhof De Oude Toren naar het stadhuis van Eindhoven. De geplande demonstratie is een nieuw hoofdstuk in het conflict tussen het gezin en de gemeente Eindhoven.

PowNews

Deze zomer sloeg de vlam in de pan toen het kindergraf van Jay plotseling werd gesloopt. Een cameraploeg van PowNews filmde later op het kerkhof enkele medewerkers van sociale werkplaats Ergon. ‘Jullie gaan allemaal naar het bureau! Jullie moeten je diep schamen!’, is te horen als Manichand de confrontatie met ze zoekt.

Het kindergraf heeft sinds 31 juli weer een nieuwe steen, op kosten van de gemeente. Nieuwe plantjes en knuffels van donateur Leroy Ten Teije (Park Hilaria) prijken inmiddels rondom het graf in die mooie hoek van De Oude Toren. Ook het kunstgras wordt weer teruggeplaatst, verzekeren de ouders.

Maar de gemeente Eindhoven waarschuwt tegen de ‘herstelplannen’. De grafverzorging moet zich beperken tot de grafplaat ‘en niet de ruimte daar omheen’, aldus de brief, ‘dat is grond van de gemeente’, aldus de ambtenaar. Ook eist hij dat ‘de grafbeplanting’ niet verder gaat dan de ruimte op de grafplaat. ‘Zo niet, dan zullen wij maatregelen moeten nemen’, waarschuwt hij in de brief.

Verwaarlozing

Intussen wordt het gezin Manichand tot wanhoop gedreven. “Wat ooit is toegekend willen ze nu terugdraaien”, aldus de ouders. De situatie is extra pijnlijk nu zij zien dat Ergon de begraafplaats heeft verwaarloosd. Het onkruid tiert welig op de graven, vuilnisbakken puilen uit en grafstenen staan schots en scheef.

“Het is hier een puinhoop sinds de hoofdbeheerder weg is”, zegt medebezoeker Michael van de Wouw. Hij houdt de gemeente verantwoordelijk. “Als je een huurhuis hebt, en je dak lekt, bel je ook de woningbouw”, zegt hij verwijzend naar de tientallen grafstenen die op omvallen staan. Een rechtzetoperatie kost zo’n halve ton per begraafplaats.

Het onkruid tiert welig op tientallen graven op kerkhof De Oude Toren.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie