EINDHOVEN – Drugs, geweld en wanhoop in de natuur: de gemeente Eindhoven wacht een hels karwei om een illegale stadscamping te ontruimen. Daklozen bezetten een stuk grond langs de Dommel aan de Orpheuslaan. Ze zijn nog niet van plan het tentenkamp te verlaten.  

Soms wordt de sfeer in het tentenkamp grimmig. De Eindhovense V. verbleef enkele nachten op de illegale camping. Hij werd daar in elkaar geslagen, waarop hij moest vluchten. Maar door het warme weer kan hij buiten makkelijk een andere slaapplek vinden.

Alles kwijt

“Ik ben al drie keer alles kwijtgeraakt”, vertelde hij eerder over zijn leven. V. werkte als elektricien, maar raakte verzeild in ‘de wiethokken’, zoals hij dat zegt. V. is mede daardoor een bekende van de politie. Desalniettemin wil hij een nieuwe start maken, zonder drugs. Hij wil zijn zoon graag weer zien.

Momenteel bewonen een man en een vrouw het tentenkamp: S. en zijn Spaanse vriendin. S. zegt dakdekker van beroep te zijn. Ook hij wil net als de gevluchte V. weer graag aan de slag. Maar snel een woning krijgen in Eindhoven? Door het woningtekort kan hij dat vergeten, beseft hij.

Handhavers

Ondertussen krijgt zijn Spaanse vriendin geen daklozenuitkering. Desondanks weet S. haar enigszins het hof te maken met powerbanks in plaats van stroom uit een stopcontact. Dinsdag vertelt S. dat handhavers van de gemeente hem inmiddels op locatie hebben gesproken. Ook medewerkers van Ervaring Die Staat willen met de kampeerders in gesprek.

Maar of en wanneer de gemeente Eindhoven actie gaat ondernemen tegen het illegale tentenkampje, is niet duidelijk. “Als de handhavers hier vaker gaan langskomen, moet ik denk ik gaan verhuizen”, aldus S.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie