EINDHOVEN – ‘Toen we het nieuws hoorden, kregen we er kippenvel van’: De brute moord op een vrouwelijke dokter in een Indiaas ziekenhuis, laat ook de Indiërs in Eindhoven niet onberoerd. Op het 18 Septemberplein kwamen op woensdagavond zo’n honderd demonstranten bijeen om gerechtigheid te eisen voor het 31-jarige slachtoffer.

“Als ik erover praat word ik er nog emotioneel van”, zegt Nandita Chatterjee, terwijl ze een traantje wegpinkt. Op deze zomeravond is ze met andere leden van de Indiase gemeenschap samengekomen om een statement te maken: vóór de veiligheid van vrouwen, en tégen het in hun ogen corrupte systeem in India, dat de daders van seksueel geweld de hand boven het hoofd houdt.

“Het gebeurt telkens weer opnieuw”, aldus Sriparna Ray over het geweld tegen vrouwen in India. “We moeten laten zien dat we zulk geweld niet tolereren in onze gemeenschap”, aldus de moeder over de noodzaak van de protestmars. Demonstranten maken videoboodschappen met hun smartphone om de mensen in India een hart onder de riem te steken.

Samen met haar man en dochter loopt Ray vanavond mee in de bijzondere protestmars. In haar handen houdt Ray een papiertje vast met daarop: Justice for RG Kar. RG Kar is het opleidingsziekenhuis in Kolkata waar een 31-jarige arts op 9 augustus werd verkracht en vermoord. “We kregen er kippenvel van”, vertellen Ray en Chatterjee nadat ze het nieuws hadden gehoord.

Indiase vrouwen demonstreerden op woensdagavond tegen de brute moord op een dokter in een Indiaas ziekenhuis.

“De daders zijn nog op vrije voeten”, denkt Amitabha uit de Achtse Barrier. Hij is een van de tientallen mannen die deze avond ook demonstreren. Volgens hem is één arrestatie niet genoeg. “De zaak is veel groter”, vermoedt Amitabha. Daarom is volgens hem een wereldwijd protest van Indiërs tegen seksueel geweld nodig. Dus ook in Eindhoven waar zo’n 10.000 Indiërs wonen.

“Werkende vrouwen moeten ’s nachts veilig kunnen zijn”, aldus Indiër Amitabha. “En in ons land zou dat ook zo moeten zijn.” Een andere mannelijke demonstrant eist de doodstraf tegen de verantwoordelijken voor moord en verkrachting. “Dat is gerechtigheid”, verklaart hij.

De Indiase gemeenschap hield een protestmars op het 18 Septemberplein in Eindhoven.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie