EINDHOVEN – Het zoontje van Jay Manichand heeft ‘een unieke plek’ midden op begraafplaats De Oude Toren in Eindhoven. Maar deze zomer werd het kindergraf op mysterieuze wijze vernield. De grafschennis onthult op pijnlijke wijze de misstanden op het kerkhof.

“Een unieke plek”, aldus vader Manichand over het graf van zijn zoontje. Hij en zijn vrouw verzorgen het inmiddels ruim twee jaar met alle liefde. Volgens de plattegrond mag de grafsteen van zijn zoontje als enige op het veld schuin liggen. De andere grafstenen eromheen liggen recht in een rij.

Een juweeltje

De Oude Toren is een van de juweeltjes die Eindhoven rijk is: een plantsoen van rond de 40.000 vierkante meter waar je lopend langs de vele graven rust vindt. Maar onder sommige bezoekers broeit het. Oorzaak: het gebrekkige onderhoud door de beheerders van het kerkhof.

“Ik laat je zien hoe wij het deden”, vertelt Manichand, en pakt zijn smartphone erbij. Op de foto van begin dit jaar, is te zien hoe hij en zijn vrouw een keurig nette markeringslijn hebben gemaakt tussen de graven en het grasveld. Manichand stortte speciaal nieuw zand, ook voor zeker tien andere graven, direct naast het graf van zijn zoontje Jay. “Zo hield ik het bij!”, aldus vader Manichand.

Tientallen verzakkingen

Maar de beheerders die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, vullen al maanden geen zand meer bij, ondanks de vele regen dit jaar. Gevolg: tientallen graven zijn verzakt: ze staan schots en scheef. Ze dreigen elk moment om te vallen. ‘Deze worden de komende tijd bijgevuld’, belooft de beheerder schriftelijk op het mededelingenbord. Maar er gebeurt niets, tot afgrijzen van de ‘perfectionistische’ Manichand.

Steenhouwer’

“We kunnen grond aanvullen wat we willen”, reageert de beheerder van De Oude Toren. “Maar dan blijven de stenen nog steeds schuin staan.” Hij zegt dat een speciale steenhouwer de verzakte grafzerken moet rechtzetten. Maar de nabestaanden moeten zelf zo’n specialist inschakelen, en op eigen kosten, benadrukt de beheerder.

Naast de verzakkingen, overwoekert onkruid nog eens tientallen graven, zo blijkt uit een rondgang op het kerkhof. Sommige grafstenen zijn compleet ‘verdwenen’ onder een wildgroei van planten. “Daar doen wij ook niks aan”, aldus de beheerder. Opnieuw verwijst hij door naar de nabestaanden die de graven moeten onderhouden.

Manichand zou graag medebeheerder willen worden van De Oude Toren. “Aanpakken en onderhouden”, aldus Manichand. “Per veld bepalen: dit wil ik vandaag perfect hebben, en dan weer verder”, ontvouwt hij zijn plannen. “Dat is structuur!” Maar de banden met de beheerders zijn sinds de vernieling van zijn zoontjes graf flink bekoeld. “Wij zeggen daar helemaal niks over”, aldus de beheerder.

Boven: het onderhoudswerk van Jay Manichand en zijn vrouw begin dit jaar. Onder: de huidige staat van het plantsoen rond hun zoontjes graf.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie