EINDHOVEN – Na de Turkse overwinning op Oostenrijk, barstte in de Kruisstraat in Eindhoven – hoe kan het ook anders – een feest van jewelste los. Deze keer moesten de politie en opgetrommelde beveiligers de feestende en toeterende meute in goede banen leiden. Alleen Turkse vlaggen waren welkom, en eventueel ook Palestijnse, maar Syrische vlaggen bleken vanwege spanningen taboe.

“Zaterdag gaan wij winnen!”, roept een man achter het stuur tegen politieagent Youri die even daarvoor door een uitzinnige menigte al in het zonnetje was gezet. Zaterdag is de dag van Nederland-Turkije op ’t EK in Duitsland. “Wie zijn wij?”, wil de politieagent weten. “Geen Marokkanen”, klinkt het na even aarzelen als reactie.

Deze avond kiezen beide kampen ervoor om elkaar toch vooral te feliciteren en niet de confrontatie te zoeken. Een vrouw met een Oranje T-shirt vindt al glimlachend en fietsend door de nachtelijke rood-witte mensenmassa op de Kruisstraat een uitweg.

Dan, tegen 00.00 uur, vinden de Turkse fans het tijd om een Nederlandse politieagent mee te nemen voor een vreugdedansje. De agent in kwestie gaat met een brede glimlach mee, om zich even later snel weer bij zijn collega te voegen. Ondertussen is er op de Kruisstraat geen doorkomen meer aan, alle auto’s worden omgeleid. Dat gaat zonder problemen. Zeker twee keer klinkt een ontploffende vuurwerkbom in de mensenmassa.

Enkele Turkse fans houden de politie op de hoogte als er iets geks gebeurt. Bijvoorbeeld een vreemde vlag die zie niet willen zien. Het blijkt de Syrische vlag te zijn. In Turkije blijken de banden op sommige plaatsen tussen Turken en Syriërs op een dieptepunt te zijn beland. Uiteindelijk rijdt een verdachte auto snel weg als de politie dichterbij komt.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie