EINDHOVEN – Een ongeluk zit in een klein hoekje. In de laatste vijf jaar zijn op verschillende grote bouwplaatsen in Eindhoven zeker vier bouwvakkers om het leven gekomen. Het vierde slachtoffer viel vorige week na een ongeluk op een bouwproject naast het Philips-stadion.

Volgens Omroep Brabant liet een bouwvakker op grote hoogte per ongeluk een ijzeren buis naar beneden vallen. Het gevaarte belandde op het hoofd van een collega die op dat moment aan de grond stond. Het slachtoffer dat een helm droeg overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. In de buurt van het ongeluk hingen geen netten om de steigers die vallende voorwerpen moeten opvangen.

Otterstraat (Woensel)

Ook in 2021 kwam een bouwvakker in Eindhoven om het leven. Het slachtoffer kwam terecht onder een betonnen wand die omviel. Dat gebeurde tijdens het losmaken van de zogeheten bekisting eromheen, aldus het ED. Het dodelijke ongeluk gebeurde tijdens de bouw van een appartementencomplex in de Otterstraat.

De Bakermat

Eerder in datzelfde jaar raakte een bouwvakker ernstig gewond toen hij boven op een ijzeren staaf viel. Het gevaarte drong binnen aan de achterzijde van het slachtoffer, aldus het ED. Dit ongeluk gebeurde tijdens de bouw van appartementencomplex De Bakermat op de hoek van de Boschdijk en de Marconilaan.

Vredeoord

In 2020 overleed ook een bouwvakker op de werkplaats, deze keer tijdens de bouw van nieuwbouwwijk Vredeoord langs de Boschdijk. Toen viel een betonnen plaat vanaf ongeveer zes meter hoogte op een jongeman. Door miscommunicatie waren de steunpalen te vroeg weggehaald, aldus het ED citerend uit een gerechtelijk onderzoek. Het verantwoordelijke bouwbedrijf kreeg drie jaar na het fatale ongeluk een boete van 60.000 euro wegens dood door schuld.

Berckelbosch (Tongelre)

In 2019 overleed een bouwvakker tijdens de bouw van nieuwbouwwijk Berckelbosch. Het slachtoffer sprong uit een kantelende graafmachine, maar kwam onder het voertuig terecht.

Links: Woontoren De Bakermat tijdens de bouw ingepakt met netten, rechts: Nieuwbouwproject Hartje Eindhoven niet ingepakt met netten.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie