EINDHOVEN – Niet alleen de Kruisstraat, maar door heel Eindhoven vierden Turkse voetbalfans luid toeterend de winst op Tsjechië (2-1) op het EK in Duitsland. Meteen na het laatste fluitsignaal ontstonden er verkeersopstoppingen op de rondweg in Woensel. Mogelijk speelt Turkije op zaterdag 6 juli in Berlijn tegen Nederland.

Traditiegetrouw was de Kruisstraat toch wel het epicentrum van de feestvreugde. Eindhoven telt zo’n 15.000 inwoners van Turkse afkomst. Passagiers hingen uit het raam van rijdende auto’s, Turkse vlaggen wapperden en enkele fans zwaaiden zelfs met rokende fakkels op het dak van een auto. De politie was rond 23.30 uur nergens te bekennen in de omgeving van de Kruisstraat.

Door de winst kwalificeert Turkije zich voor de achtste finales op het EK. Volgende week dinsdag wacht Oostenrijk (om 21.00 uur) in het Oost-Duitse Leipzig. Op dezelfde dag om 18.00 uur speelt Nederland in München tegen Roemenië. De winnaar van dat duel treft op zaterdag 6 juli in Berlijn de winnaar van Turkije-Oostenrijk.

Mogelijk spelen Nederland en Turkije in de kwartfinale tegen elkaar voor een plek in de halve finale op 10 juli in Dortmund, een stad op een uur rijden van de Nederlandse grens.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie