EINDHOVEN – Hij wilde letterlijk leven in de brouwerij brengen. Maar na ruim een jaar wachten op de gemeente Eindhoven, druipt ondernemer Sebastian Rodrigues ontgoocheld af. De vergunning voor zijn bierbrouwerij kwam te laat, waarop een projectontwikkelaar de stekker eruit trok. Sinds maart staat Soestdijk II aan de Marconilaan leeg, en dreigt onkruid het markante gebouw te overwoekeren.

De witte villa naast Strijp-S moest het proeflokaal worden van brouwerij Het Genot. Er moest nog wel een omgevingsvergunning bij de gemeente Eindhoven geregeld worden. Maar die kwam veel te laat, zo vertelt Rodrigues. Omdat zijn geld intussen opraakte, stopte projectontwikkelaar Kragt Groep de samenwerking.

Wat er nu met Soestijk II gaat gebeuren? “Ze willen het slopen op lange termijn”, denkt Rodrigues over de plannen van pandeigenaar Kragt Groep. Dat bedrijf kocht het gebouw van zakenman Johan Vlemmix. Die verbouwde het tot Soestdijk II, verwijzend naar het voormalig koninklijk paleis in Baarn. Maar volgens Rodrigues staat er een monumentale boom op het terrein in Eindhoven. “Die mag niet zomaar weg”, zegt hij.

Intussen dreigt het witte paleisje overwoekerd te worden door onkruid. Krakers zien in deze tijden van gierende woningnood hun kans schoon om hun intrek te nemen. Soestijk II was voor 1956 een gasverdeelstation, en tot 1976 een politiepost. Nu staat er een ‘herontwikkeling’ gepland. Maar: Dit zal niet op kort termijn gaan gebeuren, aldus makelaar ABeMA. Het bemiddelingsbedrijf wil het pand voor een periode van maximaal vijf jaar verhuren aan een nieuwe partij.

In maart werd Rodrigues eruit gezet. “Ik had de sleutels al ingeleverd toen de vergunning binnenkwam”, vertelt Rodrigues tegenover deze nieuwssite. Hoewel hij zo’n jaar de huur heeft betaald, heeft hij het pand nooit kunnen exploiteren. Hij houdt wel vertrouwen dat zijn merk de biermarkt alsnog kan bestormen. Maar: “Zonder dat proeflokaal wordt dat wel een stuk moeilijker”, weet Rodrigues.

“Voor mij is het een weggegooid jaar geweest”, aldus de bierondernemer. Zijn droom is grotendeels in duigen gevallen. Zijn biertjes zullen nooit getapt worden voor klanten in de beroemde villa. Nu moet hij vechten om zichzelf voor een zakelijk faillissement te behoeden.

“We hebben hard gewerkt, maar de procedure ging niet snel genoeg”, vertelt Rodrigues over bureaucratische rompslomp van de gemeente Eindhoven. “We kregen geen antwoord op onze vragen.” Als voorbeeld noemt hij de uitvoer van een akoestisch onderzoek. Ambtenaren en geluidsexperts hebben niet of te laat tekst en uitleg gegeven op locatie. “Het was heel moeilijk om uit te vinden wat er van ons verlangd werd”, vertelt Rodrigues.

Paleis Soestdijk II naast Strijp-S. Op het terrein staat een monumentale boom die herontwikkeling zou kunnen bemoeilijken.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

2 gedachte over “Beroemde Eindhovense ‘villa’ staat leeg: dreigt de sloophamer na mislukte zakendeal?”
  1. Hallo allemaal.

    Het gebouw wordt steeds villa genoemd, maar in een ver verleden was dit gebouw de politie post van Woensel.

Geef een reactie