COLUMN

Het gezin Alshaki had een vluchtelingenstatus in Nederland. Maar sinds twee jaar wonen vader, moeder en vier kinderen weer in Syrië. Daar willen ze niets weten van een crisis. Vooralsnog is er elke week een feestje.

Toen op 14 april 1912 duidelijk werd dat de Titanic zou gaan zinken kwamen acht passagiers bij elkaar om samen muziek te spelen. Het doel was om de mensen en ook zichzelf een beetje af te leiden van de onvermijdelijke ramp die iedereen spoedig zou gaan treffen.

Een soortgelijk scenario lijkt zich vandaag in Syrië af te spelen. Tien jaar burgeroorlog heeft zeker vijf miljoen Syriërs uit hun land verdreven. Inmiddels ligt een hongersnood op de loer nadat de lokale munt door de economische sancties is ingestort. De VN schatten vorige maand dat zeker dertien miljoen inwoners humanitaire hulp nodig hebben. Syrië als politieke entiteit is uit elkaar gevallen.

Ondertussen verspreidt het coronavirus zich over alle delen van Syrië. De IC’s in de ziekenhuizen zitten vol en de piek in het aantal besmettingen zou nog niet eens zijn bereikt. De officiële cijfers tot nu toe zijn onbetrouwbaar omdat de bevolking slechts beperkt op het coronavirus wordt getest. Kortom: Syrië heeft veel weg van een zinkend schip.

Maar wie de vlogs bekijkt van sommige in Syrië wonende influencers krijgt een heel ander beeld van het land voorgeschoteld. Extravagante trouwerijen, verjaardagsfeestjes, verlovingsvieringen, familiediners, winkeluitjes, pronken met luxe cadeaus en natuurlijk de pranks waarbij ‘een vriend’ in de maling wordt genomen. Oftewel: The Show Must Go On. De om zich heen grijpende coronapandemie en de economische crisis spelen daarbij geen enkele rol.

1,7 miljoen abonnees

Het gezin Alshaki bestaat uit vader, moeder, twee dochters en twee zoontjes. Ze vloggen wekelijks over hun leven in Syrië. Met hun YouTube-kanaal bereiken ze inmiddels bijna 1,7 miljoen abonnees. Vorige maand stapte dochter Samra in het huwelijksbootje. Kosten noch moeite werden bespaard om er een weelderig feest van te maken. Terwijl het openbaar vervoer in Damascus grotendeels is lamgelegd door de enorme brandstoftekorten, arriveerde Samra in een Hummer-limousine op haar bruiloft.

Nederland

Opmerkelijk is dat het gezin Alshaki tussen 2015 en 2019 in het Friese Joure heeft gewoond. Dat blijkt uit de vele vlogs die in die periode op YouTube zijn gepost. Dagblad Trouw noteerde in 2015 bij een artikel over asielkinderen op basisscholen zelfs de naam van dochter Khoulod. Op de bijbehorende foto bestudeert zij tussen de andere kinderen een leesboekje.

Begin 2019 vertrok het gezin uit Nederland. In een vlog is te zien hoe het vrolijk op een vliegtuig stapt op weg naar Damascus. In de aankomsthal van het vliegveld zijn er geen leden van de geheime dienst die het gezin staan op te wachten voor een stevig verhoor. De Alshaki’s mogen gewoon doorlopen naar de uitgang. Hebben ze warme banden met het regime? Daar wordt met geen woord over gerept. Vader en dochters dollen elkaar met de vraag of ze terug willen naar Nederland. Kortom: dit is geen doorsnee vluchtelingengezin.  

De zussen Samra en Khoulod tijdens een dagje uit in Sneek in 2018.

Elke week een feestje

De terugkeer naar Syrië volgt op een periode waarin de troepen van president Assad steeds meer terrein veroverden op de opstandelingen. Maar in geen enkele vlog verwijst iemand naar de oorlog, de coronapandemie of tekorten aan wat dan ook. Elke vlog van het gezin Alshaki moet een juichverhaal zijn. Zoals dat verjaardagsfeestje eind november voor de moeder des huizes. Ze werd 31. In een knus restaurant zongen circa honderd genodigden mee met een ingehuurde artiest en zijn band onder het genot van een hapje en een drankje. Van de coronamaatregelen of een crisis lijkt niemand ooit van gehoord te hebben.

Het gezin Alshaki na aankomst op het vliegveld van Damascus.

Rijke Syrische acteur

Toch is er een vlogger in Syrië geweest die het waagde om het onderwerp van de enorme prijsstijgingen in het land expliciet aan te kaarten. De in het Midden-Oosten beroemde acteur Bassem Yakhour baarde opzien met een filmpje waarin hij gaat winkelen met alleen duizend Syrische pond op zak. Voor de oorlog ruim tien jaar geleden stond duizend pond nog gelijk aan bijna 21 Amerikaanse dollar. Daar kon een Syrisch gezin toen misschien wel drie dagen van leven. Maar uit het filmpje blijkt dat duizend Syrische pond vandaag gelijk staat aan niet meer dan een kilo aardappelen en een kilo uien. Een rijke Syrische acteur toonde zich met zijn vlog voor een dag solidair met de gewone burger.

Moeder ‘Oum Basheer’ vierde in november haar verjaardag met honderd vrienden in een knus restaurant.

Maar voor het ex-vluchtelingengezin Alshaki is een vlog over de torenhoge prijzen voor producten maar een vervelende herinnering aan de realiteit. Vader, moeder en de kinderen feesten liever nog even door in hun eigen bubbel. Zolang het nog kan. De muzikanten van de Titanic speelden ook door terwijl het schip zinkende was. The Show Must Go On. En echte YouTubers willen nou eenmaal sterven op hun hoogtepunt.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie