قراءة النص باللغة العربية

De inmiddels spoorloos verdwenen eigenaar van onder meer een Syrische supermarkt in Veldhoven heeft mogelijk tientallen mensen in de regio Eindhoven (en daarbuiten) opgelicht. Uit gesprekken met meerdere Syriërs blijkt dat horecabaas Salah Edien Diyabi (56) de laatste jaren een spoor van ellende heeft achtergelaten. De totale schade zou meer dan een miljoen euro zijn.

Niet betaald

Een oud-medewerker van de Syrische supermarkt in Veldhoven zegt dat de eigenaar voor tienduizenden euro’s aan goederen heeft afgenomen zonder deze te betalen. De vertrokken medewerker die anoniem wil blijven was tot en met 31 juli de bedrijfsleider in de supermarkt aan de Pleintjes 98 in Veldhoven. Het ED omschreef de winkel in juni als ‘Turks’.

Diyabi, die ook bekend staat als ‘Abo Hassan’, zou zijn Syrische landgenoot een salaris van drieduizend euro per maand beloofd hebben. ‘Ik heb de supermarkt opgebouwd en pas daarna ben ik erachter gekomen wat de werkwijze van mijn baas is. Ik had niet eens een contract en ik heb geen salaris gekregen terwijl ik er vier maanden heb gewerkt.’

De voormalig bedrijfsleider zegt dat de supermarkt een schuld heeft opgebouwd van zeker 65 duizend euro. ‘Vleeswaren en kruiden kon ik bij andere bedrijven in vertrouwen meekrijgen omdat ze mij kennen, maar die spreken mij nu wel aan omdat de spullen nog steeds niet zijn betaald.’

Winkelend publiek stond dinsdag voor een dichte deur van de supermarkt vanwege ‘overnameperikelen’.

‘Rasoplichter’

Een andere Syriër uit Eindhoven die ook anoniem wil blijven zegt dat hij van plan was met Abo Hassan samen te werken, maar zich ‘op tijd’ wist terug te trekken. Hij noemt Abo Hassan een rasoplichter. ‘Hij heeft die supermarkt geopend met geld van zijn slachtoffers en ik weet dat alleen al in Eindhoven tien van hen naar de politie zijn gestapt. Er zijn ook slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld omdat ze bang zijn of nog even willen wachten met stappen ondernemen.’

Slachtoffer in Egypte

Het grootste slachtoffer van Abo Hassan is waarschijnlijk een Syrische vluchtelingenfamilie die momenteel in Egypte woont. Een emotionele vrouw vertelt telefonisch dat Abo Hassan op slinkse wijze ‘al het geld’ van haar en haar echtgenoot Bassam Housari heeft gestolen. Notarieel vastgelegde schuldbekentenissen laten zien dat het omgerekend om honderdduizenden euro’s gaat.

‘Mijn echtgenoot heeft een hersenbloeding gehad door de stress die de oplichtingszaak met zich mee heeft gebracht’, vertelt Khalood Kanjo. Ze is blij dat ze niet is verhongerd in Egypte. Toch hoopt ze in Nederland asiel aan te vragen en hier een civiele rechtszaak tegen Abo Hassan te starten. ‘De omstandigheden in Egypte zijn zwaar en ik hoop dat mijn verhaal Nederland kan overtuigen. Ons geld zit in Nederland.’

‘Nieuwe uitbaters’

Leden van een Syrische familie uit Eindhoven zeggen de supermarkt per 1 augustus te hebben overgenomen. Maar meerdere Syriërs waarmee AlexNieuws heeft gesproken zeggen te twijfelen aan de intenties van de nieuwe uitbaters. Ze vrezen dat de familie over niet al te lange tijd de winkel zal sluiten en de inboedel zal proberen te verkopen.

De supermarkt staat vooralsnog op naam van de vennootschap van Abo Hassan waartoe ook de Eindhovense shoarmazaak en shishalounge ‘Oranje Chicken’ behoort. Die winkel aan de Lardinoisstraat ging vorige week al dicht toen voor eigenaar Abo Hassan de grond te heet onder de voeten was geworden. Schuldeisers en boze zakenpartners proberen al weken met hem in contact te komen. Ze posten onder meer voor zijn huis in Woensel-Noord.

Fatah Al H.

Saillant is dat Oranje Chicken in dezelfde kleine winkelstraat is gelegen als de voormalige broodjeszaak van Fatah Al H., tegen wie het Openbaar Ministerie tien jaar cel eist wegens deelname aan een terroristische organisatie. Volgens de Syriërs waarmee AlexNieuws heeft gesproken zijn Fatah Al H. en Abo Hassan zakenpartners van elkaar. De voormalig bedrijfsleider: ‘Eentje is al een tijd geleden opgepakt maar de politie heeft de andere al die tijd laten lopen.’

Shoarmazaak en shishalounge Oranje Chicken sloot vorige week plotseling de deuren na zeker drieënhalf jaar in bedrijf te zijn geweest.

Verantwoording

Dit verhaal is tot stand gekomen op basis van gesprekken met zeven betrokkenen, die – op een na – voor hun veiligheid niet met naam worden genoemd in dit artikel. Het gaat om bronnen die min of meer in hetzelfde sociale en zakelijke netwerk zitten en naar eigen zeggen op de hoogte zijn van frauduleuze handelingen.

Lees ook:

Etten-Leur ongemerkt de spil ondergronds bankiersnetwerk

بالعربي

هروب المالك و مغادرة المدير في سوبر ماركت سوري في فيلدهوفن 

ربما يكون صاحب سوبر ماركت سوري في فيلدهوفن ، والذي اختفى منذ ذلك الحين دون أن يترك أثرا ، قد احتال على عشرات الأشخاص في منطقة أيندهوفن (وخارجها). تظهر المحادثات مع العديد من السوريين أن رئيس المطاعم “أبو حسن” (56 عامًا) قد ترك وراءه بؤسًا في السنوات الأخيرة. سيكون الضرر الإجمالي أكثر من مليون يورو.

يقول موظف سابق في السوبر ماركت السوري في فيلدهوفن إن المالك اشترى سلعًا بقيمة عشرات الآلاف من اليورو دون دفع ثمنها. كان الموظف المغادر الذي يرغب في عدم الكشف عن هويته هو مدير السوبر ماركت في فيلدهوفن حتى يوليو. ووصفت صحيفة أيندهوفن المتجر بأنه “تركي” في يونيو.

 يقال إن أبو حسن وعد مواطنه السوري براتب قدره ثلاثة آلاف يورو شهريًا.  لقد قمت ببناء السوبر ماركت وعندها فقط اكتشفت طريقة عمل رئيسي.  لم يكن لدي حتى عقد ولم أحصل على راتب رغم أنني عملت هناك لمدة أربعة أشهر.

 يقول المدير السابق إن السوبر ماركت تراكمت عليه ديون لا تقل عن 65 ألف يورو.  “لقد تمكنت من الحصول على اللحوم والتوابل من شركات أخرى بثقة لأنهم يعرفونني ، لكنهم يروقون لي الآن لأن العناصر لم يتم دفع ثمنها بعد.”

 “محتال واسع النطاق”

 ويقول سوري آخر من أيندهوفن ، طلب عدم ذكر اسمه ، إنه كان ينوي العمل مع أبو حسن ، لكنه تمكن من الانسحاب “في الوقت المناسب”.  يسمي أبو حسن الوغد.  لقد افتتح هذا السوبر ماركت بأموال من ضحاياه وأنا أعلم أن عشرة منهم ذهبوا إلى الشرطة في أيندهوفن وحدها.  هناك أيضًا ضحايا لم يبلغوا بعد لأنهم خائفون أو يريدون الانتظار لفترة أطول قليلاً قبل اتخاذ إجراء.

 ضحية في مصر

 ربما تكون أكبر ضحية لأبو حسن هي عائلة سورية لاجئة تعيش حاليًا في مصر.  امرأة عاطفية تقول عبر الهاتف إن أبو حسن سرق خلسة “كل الأموال” منها ومن زوجها بسام الحصري.  تظهر سندات دين موثقة أنه تم تحويلها إلى مئات الآلاف من اليورو.

 قال خلود كنجو: “عانى زوجي من نزيف في المخ من ضغوط عملية الاحتيال”.  إنها سعيدة لأنها لم تتضور جوعا في مصر.  ومع ذلك ، فهي تأمل في التقدم بطلب للحصول على اللجوء في هولندا وبدء دعوى مدنية ضد أبو حسن هنا.  “الظروف في مصر صعبة وآمل أن تقنع قصتي هولندا.  أموالنا في هولندا.

 “الملاك الجدد”

يقول أفراد عائلة سورية من أيندهوفن إنهم سيكونون المديرين الجدد للسوبر ماركت اعتبارًا من 1 أغسطس. لكن العديد من السوريين الذين تحدث معهم هذا الموقع يقولون إنهم يشككون في نوايا المالكين الجدد. إنهم يخشون أن تغلق الأسرة المحل قريبًا وتحاول بيع الأثاث.

في الوقت الحالي ، تم تسجيل السوبر ماركت باسم شركة أبو حسن ، والتي تضم أيضًا متجر شاورما أيندهوفن وصالة الشيشة “دجاج أورانج”. أغلق هذا المتجر الأسبوع الماضي عندما أصبحت الأرض شديدة الحرارة على صاحبها أبو حسن. ويحاول الدائنون وشركاء الأعمال الغاضبون الاتصال به منذ أسابيع. من بين أمور أخرى ، يقومون بالنشر أمام منزله في أيندهوفن.

عبد الفتاح ح

 من المثير للاهتمام أن دجاج أورانجي يقع في نفس شارع التسوق الصغير الذي يوجد فيه محل السندويتشات التابع لـ ” عبد الفتاح ح ” ، الذي تطالب النيابة العامة بحقه بالسجن عشر سنوات لمشاركته في منظمة إرهابية.  ووفقًا للسوريين الذين تحدث معهم أليكس نيوس ، فإن عبد الفتاح ح وأبو حسن على علاقة صداقة.  المدير السابق: “تم القبض على أحدهما منذ فترة ، لكن الشرطة تركت الآخر يرحل طوال هذا الوقت”.

 مسئولية

 جاءت هذه القصة على أساس محادثات مع سبعة أشخاص متورطين ، والذين – باستثناء واحد – لم يتم ذكر أسمائهم في هذه المقالة حفاظًا على سلامتهم.  هذه هي المصادر التي كانت إلى حد ما في نفس الشبكة الاجتماعية والتجارية وتدعي أنها على دراية بالأفعال الاحتيالية.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie