Een Syrische statushouder die op Facebook juridisch advies gaf aan duizenden van zijn landgenoten in Nederland is maandag onder grote belangstelling in zijn woonplaats Eindhoven begraven. Sympathisanten hadden binnen een dag zesduizend euro opgehaald voor de uitvaart van de pas 37-jarige man. Van de familie kon alleen een oom en een neef aanwezig zijn.

Facebookgroep

Zakaria Ghabash was een van de beheerders van een bij Syriërs populaire Facebookgroep en bleef ook na de diagnose kanker onvermoeibaar berichten plaatsen op de sociaalnetwerksite. Hij was een afgestudeerd jurist uit de Syrische stad Aleppo en vertaalde Nederlandse overheidsinformatie naar het Arabisch.

Nadat prominente Syrische bloggers donderdagavond laat melding hadden gemaakt van het overlijden van Zakaria stroomden de reacties binnen. Met de woorden ‘Moge Allah hem genadig zijn’ reageerden honderden mensen op het overlijdensbericht.

Mensenrechtenactivist

‘Zakaria hielp mensen zonder woning en vertelde hen over hun rechten in Nederland’, zegt Syriër Fadi uit Eindhoven. ‘Ook gaf hij informatie over het Nederlanderschap en gezinshereniging in de moedertaal.’ Fadi heeft Zakaria slechts oppervlakkig gekend, maar: ‘Het was een goede man. Dat staat vast.’

Een blik op zijn persoonlijke Facebookpagina leert dat Zakaria een enorme passie had voor mensenrechten en rechtvaardigheid. Vooral het lot van de Syrische oorlogskinderen ging hem aan het hart. ‘Wij geloven dat als iemand door een ziekte wordt getroffen, dit een teken is om spiritueler te worden’, zegt Fadi. ‘Het doel is dat Allah zo tevreden mogelijk zal zijn op het moment dat de zieke persoon komt te overlijden.’

Verlamming en verhuizing

Drie jaar geleden raakte de linkerwang in het gezicht van Zakaria plotseling verlamd. Dokteren onderzochten hem maar konden de oorzaak niet vinden. Hij woonde destijds alleen in een studio in Son en Breugel en was niet gelukkig. Het voorstel van de gemeente om schoonmaakwerk te gaan doen kwetste hem diep. Eind 2018 verhuisde hij naar de Jasmijnstraat in Eindhoven.

Onder de aanwezigen op de begrafenis was ook Martin van de Bunt (56). Hij was tot voor kort de coördinator bij Vluchtelingenwerk Son en Breugel en kan zich Zakaria nog goed herinneren. ‘Hij wilde graag weer advocaat worden en Nederlandse diploma’s behalen. Het was een hele intelligente vent. Hij is veel te jong heengegaan.’

Islamitische begraafplaats

Op het moment dat de kist naar beneden daalde op de islamitische begraafplaats in Stratum, kwam de regen met bakken uit de hemel. Het was alsof de aanwezigen een teken kregen om allemaal tegelijk nog een keer te bidden voor Zakaria. De begrafenis werd gelivestreamd op Facebook zodat zijn ouders in Syrië er virtueel bij konden zijn.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie