Hasan A. was een opvallende verschijning die zich dagelijks ophield rond de Al Fourqaan-moskee in Woensel-Zuid. Toch zou niemand iets geweten hebben van zijn radicalisering.

Grote legerkisten om zijn voeten, een volle baard en lange golvende haren naar achteren gekamd en steevast een wit mutsje daarbovenop. Plus een knalgeel hesje om zijn schouders. Hasan A. had namelijk een bijbaantje als beveiliger van de moskee.

Het zijn de roerige jaren 2015 en 2016 waarin de terreurgroep ‘Islamitische Staat’ (IS) enorme terreinwinst boekte in Syrië en Irak. Een internationale coalitie verklaarde IS daarop de oorlog. De rest is geschiedenis.

Moskeeën en imams in Nederland worstelden hevig met de veroordeling van de groepering. Ze kwamen meestal niet verder dan: ‘IS heeft niets te maken met de islam’. Want was IS nou een terugkeer van een aloude islamitische sekte of gewoon een verzameling schoolverlaters en (ex-)drugshandelaren al dan niet in combinatie met een psychiatrisch verleden?

Terug naar Hasan A. (destijds 22) die vanwege zijn opvallende verschijning duidelijk was gegrepen door ‘iets’. ‘Islamitische staat? Ik heb geen ongeloof bij hen gezien’, zei hij eens terloops voor de deur van de moskee.

Oei, dacht ik bij mezelf. Ik hoop dat ‘iemand van de moskee’ die jongen even apart neemt en hem duidelijk maakt dat hij niet zo openlijk moet flirten met een terreurgroep. De moskee weet toch dat hij zich ook presenteert als beveiliger van het gebedshuis?

De Al Fourqaan-moskee is echter al jaren naar binnen gekeerd. Een invloedrijke Nederlandssprekende ‘student van kennis’ die jongeren kan begeleiden die dreigen te ontsporen heeft het bestuur niet. Structurele activiteiten liggen al jaren stil.

Een paar weken later staat er een nieuwsbericht online in diverse media: Man (22) aangehouden in Eindhoven voor voorbereiden terrorisme: reed met bivakmuts in auto. Vanaf dat moment is de opvallende beveiliger op zijn legerkisten nergens meer te bekennen.

Later werd Hasan A. veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij beweerde te zijn ‘gehersenspoeld’ door de propaganda van IS. Zijn omgeving (lees: de moskee) zou niets in de gaten hebben gehad. Dat laatste betwijfel ik zeer. Hasan A. radicaliseerde. En de mensen die het wisten keken toe. Een moeder zit thuis met een gebroken hart.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 30 januari 2021.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie