Het moest een cadeau zijn voor de Marokkaanse tv-kijker tijdens de ramadan: een dramaserie over de verovering van Spanje in 711 door de Berbers van Noord-Afrika. Maar in Marokko is ophef ontstaan omdat de serie het land zou neerzetten als slechts een doorgangsweg voor de Arabische legers uit Syrië.

Fath al-Andalus (‘de opening van Andalusië’) vertelt het verhaal van de beroemde islamitische veroveraar Tariq ibn Ziyad. Hij stak met zijn leger de zee over en bereikte het zuidelijkste puntje van het Iberische schiereiland. De naam van die plek, Gibraltar, verwijst voor altijd naar hem: ‘de berg van Tariq’. Veel Marokkanen en ook Algerijnen zijn trots dat de moslimleider dezelfde Berberse wortels heeft als zij.

‘Marokkaans erfgoed’

Maar volgens het parlementslid al-Mahdi al-Fatimi zijn de Marokkanen in de serie slechts de figuranten in dienst van de Syriërs. Bovendien vertelt de serie volgens hem niet dat Tariq ibn Ziyad van Berberse afkomst is. ‘Een nationale zender heeft met publiek geld een dramaserie gekocht die geen belang blijkt te hechten aan het Marokkaanse erfgoed’, aldus Al-Fatimi. Hij heeft bij de Marokkaanse minister van Cultuur opheldering geëist.

‘Een mooie serie’, zegt de Marokkaanse Naïma Safora op Twitter. ‘Maar wel eentje met fouten en een verdraaiing van de geschiedenis’, voegt ze daaraan toe. ‘Het verhaal speelt zich af in Tanger in Marokko. Het zou de regisseur daarom hebben gesierd als hij de Marokkaanse cultuur, zoals kledingstijl, in beeld had gebracht.’

‘Geen historicus’

De Koeweitse regisseur van Fath al-Andalus, Mohamed al-Enezi, zegt in een reactie op de Marokkaanse kritiek tegenover BBC Arabic dat hij geen historicus is. ‘Een dramaserie kan nooit volledig in lijn zijn met de geschiedschrijving. We hebben ons dan ook niet beziggehouden met de precieze afkomst van Tariq ibn Ziyad.’

Ook geschiedenisdocent Ibrahim Zaarour in Damascus zegt tegenover Sky News Arabia weinig begrip te hebben voor de bezwaren tegen Fath al-Andalus. ‘In die tijd was het totaal niet relevant welke afkomst iemand had. Daarop terugkomen zou achterlijk zijn.’ Ook wijst hij erop dat het besluit om Spanje te veroveren uit Damascus kwam, de zetel van de toenmalige Omajjaden-dynastie. ‘Tariq ibn Ziyad heeft de islam en de Arabische taal en cultuur verspreid’, aldus Zaarour.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie