Afbeelding boven: de naam Mohammed in Arabische kalligrafie.

De namen van Nederlandse kinderen zijn tegenwoordig modern en kort (maximaal twee lettergrepen). Toch is er één traditionele jongensnaam die moeiteloos kan mee concurreren met de namen Sem, Liam en Lucas: Mohammed (drie lettergrepen). Maar je kunt de op één na populairste jongensnaam van Nederland wel op vijf manieren schrijven.

Terwijl veel ouders in Nederland meestal even moeten dubben over hoe ze een pasgeboren jongen moeten gaan noemen, zijn moslimouders er vaak snel over uit. In ieder geval één zoon moet de naam dragen van het zogenoemde ‘Zegel der Profeten’: Mohammed.

Verwarring

De naam Mohammed is in moslimgemeenschappen zo populair dat er vaak verwarring kan ontstaan. Welke Mohammed bedoel je? Om onderscheid te maken plakken mensen er dan maar een tweede naam achter. Bijvoorbeeld: Mohammed Amin of Mohammed Nour.

Een tweede oplossing is om de persoon in kwestie helemaal geen Mohammed meer te noemen, maar te verwijzen naar de naam van zijn oudste zoon. Het wordt dan: Abu Youssef (de vader van Youssef) of Abu Abdallah (de vader van Abdallah).

Maar hoe populair is de Arabische naam Mohammed nu precies in Nederland? Op de jaarlijkse ranglijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), staat Mohammed bij de jongens in 2020 op een zeer bescheiden 51ste plaats: 245 baby’s kregen toen deze naam. Minder dan Jayden maar meer dan Tobias.

Spelling

Toch is Mohammed na Noah, de populairste jongensnaam van Nederland in 2020. Hoe kan dat? Vanwege de spelling. Het Arabische schrift kent geen letters voor de korte klinkers zoals de ‘o’, ‘a’ en ‘e’. Dus bij het zien van de vier letters ‘m-h-m-d’ in het Arabisch, weet iemand die dat schrift machtig is meteen dat het gaat om Mohammed.

Uit de ranglijst die de SVB bijhoudt, blijkt dat je de beroemde naam op nog vier andere manieren kan translitereren naar het Latijnse schrift: Mohamed, Mohammad, Muhammed en Muhammad. In 2020 kregen 659 jongens de naam Mohammed of een van de vier spellingsvarianten. Dat is ruim achter Noah (807 baby’s), maar voor Sem, Liam en Lucas.

Officiële schrijfwijze

Het is dus een kwestie van de klinkers en een dubbele medeklinker wel of niet die ervoor zorgen dat de naam Mohammed ‘onder de radar blijft’. Veel Arabieren horen nauwelijks het verschil tussen de korte Nederlandse klinkers. Het komt ook voor dat ze simpelweg niet weten welke klinker precies hoort bij welke Latijnse letter.

Veel Europese landen hebben hun eigen officiële schrijfwijze ontwikkeld voor de naam van de laatste profeet in de islam. Nederland en Duitstalige landen houden Mohammed aan. Angelsaksische en Scandinavische landen schrijven Muhammad. De Fransen, Spanjaarden en Italianen wijken in hun schrijfwijze van de naam het meest af. Zij hebben er respectievelijk Mahomet, Mahoma en Maometto van gemaakt.

NaamAantal baby’s in 2020
1. Noah807
2. Mohammed (245)
– Mohamed (198)
– Mohammad (66)
– Muhammed (89)
– Muhammad (61)
659
3. Sem637
4. Liam617
5. Lucas617
6. Daan610
7. Finn597
8. Levi580
9. Luuk579
10. Mees566
Bron: De populairste jongensnamen van 2020. De Sociale Verzekeringsbank (SVB). www.svbkindernamen.nl
De naam Mohammed geschreven in het Arabisch kent altijd maar een schrijfwijze: m-h-m-d (van rechts naar links).

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie