Een onderzoek naar grootschalige witwas- en fraudepraktijken in het inburgeringsonderwijs is na twee jaar vastgelopen. Het strafrechtelijk onderzoek, genaamd King City, is stopgezet tegen twee van de drie verdachte taalscholen. Die ontvingen samen ruim 15 miljoen euro overheidsgeld. Met de bestuurders en medewerkers van een derde taalschool probeert justitie nog deze zomer een schikking te treffen.

Pijnlijke kwestie

Dat blijkt uit vertrouwelijke correspondentie die AlexNieuws heeft ingezien. Het strafdossier bevat verklaringen van onbetrouwbare getuigen en vormfouten. Bovendien is niet vast te stellen of er sprake is van strafbare feiten. Het besluit van het Functioneel Parket om de drie taalscholen niet te vervolgen, is voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een pijnlijke kwestie. Toenmalig minister Wouter Koolmees had tijdens zijn termijn flink ingezet op de vervolging van fraudeurs met inburgeringsgelden.

De afgelopen jaren kwamen berichten naar buiten dat taalscholen op grote schaal inburgeringscursussen declareren die nooit hebben plaatsgevonden. Met de fraude zijn naar schatting tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Iedere asielzoeker met een verblijfsvergunning kon met een budget van 10 duizend euro van de overheid, zelf een taalcursus inkopen bij een aanbieder naar keuze. Maar veel cursisten waren alleen geïnteresseerd in geldbonussen en cadeaubonnen van de Media Markt.

Syrische zakenman

De inspectie SZW beschuldigde een Syrische zakenman in Eindhoven ervan een sleutelrol te spelen in de zwendel. Hij is betrokken geweest bij de organisatie van de drie verdachte taalscholen. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en spreekt van een heksenjacht.

Op zoek naar bewijsmateriaal deed de inspectie SZW in de zomer van 2020 invallen bij de zakenman en bij nog zes andere bestuurders en medewerkers van de drie taalscholen. Enkele dagen later riep de inspectie SZW getuigen op om zich te melden en meer te vertellen over de werkwijze van de taalscholen.

‘Met pek en veren’

‘Heel bizar’, noemt Margot van Bragt de werkwijze van de inspectie SZW. Zij is de mede-eigenaar van een van de drie taalscholen. In een YouTubefilmpje, dat ruim een jaar oud is, haalt ze fel uit naar de inspectie en ook toenmalig minister van SZW, Wouter Koolmees, zonder zijn naam te noemen. Ze zegt dat haar taalschool ‘met pek en veren door de straten is gesleurd’.

De Brabantse ondernemer hekelt in het filmpje onder meer ‘de kokervisie’ van SZW. Zij en andere ingewijden zeggen bewijzen te hebben dat een concurrerende taalschool die niet als verdachte is aangemerkt, op frauduleuze wijze 6000 euro bij overheidsinstantie DUO heeft gedeclareerd. De cursist in kwestie zou geen voet in de klas hebben gezet. ‘Waarom vindt SZW dit niet interessant? Wat zit hierachter?’, vraagt ze zich af.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie