De relschoppers die moeten opdraaien voor de schade aan onder meer het centraal station in Eindhoven, hebben dat een jaar na de avondklokrellen nog niet of nauwelijks gedaan. Dat zegt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Tientallen relschoppers verzamelden zich op 24 januari vorig jaar in Eindhoven tijdens een illegale demonstratie tegen de coronamaatregelen. Ze richtten toen op grote schaal vernielingen aan en plunderden winkels bij het station. De beelden gingen de hele wereld over.

Volgens RTL Nieuws zitten ProRail en de politie Oost-Brabant met een schadepost van respectievelijk 20 duizend en 180 duizend euro. Maar uit navraag blijkt dat ze nog geen cent gezien hebben van de tientallen opgelegde schadevergoedingen.

Omdat justitie heeft verzuimd een fonds voor de betalingen op te richten, kan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) het geld niet opeisen bij de veroordeelde daders. Een 36-jarige relschopper moet 80.000 euro betalen voor het slopen van de buitenkant van het centraal station. Maar de NS heeft slechts tweeduizend euro van de totale schade van twee ton ontvangen.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie