Wat te doen met het carnavalsfeest? De traditie staat volgende maand weer op het programma, maar in coronatijd breken de liefhebbers zich er het hoofd over. ‘Feesten op anderhalve meter gaat sowieso het karakter van carnaval aantasten.’

Topoverleg

Maandag overlegt minister van justitie Dilan Yesilgöz met de burgemeesters van Maastricht, Den Bosch en Nijmegen. Het doel is om in alle carnavalsgemeenten één lijn te trekken: wat mag er wel en wat niet tijdens de feestweek die duurt van 26 februari tot en met 1 maart.

Geen traditionele optocht

Ondanks de versoepelingen van de maatregelen nemen burgemeesters het zekere voor het onzekere. Bijna geen enkele Brabantse en Limburgse gemeente is van plan een traditionele optocht te organiseren op 26 februari, de eerste dag van het volksfeest. Binnen de anderhalvemetersamenleving is ‘een grootschalige activiteit’ in goede banen leiden geen haalbare kaart, zeggen de betrokkenen tegenover ED.nl.

‘Uitstellen’

‘Doe het goed en anders niet’, zegt cultuurtheoloog Frank Bosman tegenover Radio 1. ‘Carnaval moet gaan zoals we gewend zijn: met dansen, knuffelen, omhelzen en polonaises. Maar dit mag allemaal niet vanwege de maatregelen.’ Hij stelt voor om carnaval met drie weken uit te stellen. ‘Misschien hebben we dan kansen.’

Alternatieven

Maar een later tijdstip zien ze in het Oost-Brabantse Boekel helemaal niet zitten. ‘We zijn nu al twee jaar aan het schuiven op de kalender’, zegt Jorg Gijsbergs van carnavalsvereniging De Knollekes tegenover Radio 1. ‘Ik ben er eigenlijk wel klaar mee.’ In zijn dorp zullen ze met maximaal honderdvijftig feestgangers een overdekte zaal induiken. Zittend en op anderhalve meter. ‘Gewoon een dag genieten van wat er wel kan.’

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie