Zangers Maan de Steenwinkel was een van de deelnemers van The Voice of Holland.

Als een kaartenhuis is The Voice of Holland het afgelopen weekeinde in elkaar gestort. De populaire tv-show waarbij zangtalenten een gooi kunnen doen naar eeuwige roem is een broedplaats gebleken voor machtsmisbruik en seksueel wangedrag. 

Een maandenlang onderzoek van het BNNVARA-programma BOOS bracht het schandaal bij The Voice boven tafel. Donderdag om 16.00 uur komt er een uitzending op het YouTube-kanaal van BOOS waarin journalist Tim Hofman meer details zal geven over de zaak. Hij zegt gesproken te hebben met meerdere ‘slachtoffers’ en ‘getuigen’ die dingen hebben meegemaakt ‘die niet door de beugel kunnen’.

De tekst gaat verder onder het Twitter-bericht.

Ali B

Er is aangifte gedaan tegen Ali B, een van de coaches van de talentenshow op RTL4. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Bandleider bij de muziekshow Jeroen Rietbergen heeft tegenover de redactie van BOOS bekend dat hij seksueel contact heeft gehad met ‘enige bij het programma betrokken vrouwen’.

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz roept in een reactie op het schandaal, alle slachtoffers van ‘seksuele intimidatie en geweld’ op om aangifte te doen. Volgens RTL Boulevard hebben inmiddels meer dan veertig gedupeerde betrokkenen bij The Voice zich verenigd in een WhatsApp-groep.

The Voice-watcher Angela de Jong zegt tegenover AD.nl dat er een ‘zeer giftige cocktail’ is ontstaan achter de schermen. ‘De deelnemers willen heel graag een carrière en die krijgen dan te horen dat ze meer moeten doen alleen een leuk liedje zingen. Dan ontstaan er rare situaties waarbij ook een lijntje cocaïne wordt gesnoven’.

John de Mol

Mediamagnaat John de Mol lanceerde The Voice of Holland in 2010. Het televisieformat dat zich kenmerkt door ‘blinde audities’, werd een daverend succes dat de hele wereld is overgegaan. In 2015 verkocht De Mol zijn bedrijf Talpa Media waar The Voice bij hoort aan de Britse mediagigant ITV. Het verkoopbedrag kan oplopen tot zeker een miljard euro afhankelijk van prestaties.

Door het schandaal is De Mol (66) in eigen land behoorlijk onder vuur komen te liggen. Ingewijden en commentatoren zeggen dat De Mol moet hebben geweten van het wangedrag van Rietbergen (50) die tot voor kort de geliefde was van Linda de Mol (57), de zus van John.

Als een ex-alcoholist die in een drankzaak werkt

In een analyse merkt de Volkskrant op dat niemand het een probleem vond dat Rietbergen na intern te zijn aangesproken op zijn gedrag in 2015 of 2016, nog jarenlang bij The Voice mocht blijven werken. ‘Alsof je een behandelde ex-alcoholist in een drankzaak laat werken.’

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie