De onlusten in Eindhoven, Amsterdam en andere plaatsen zijn wereldwijd niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Syrische staatsmedia bijvoorbeeld geven een eigen draai aan de grondslag van de ongekende taferelen in het land dat aan meer dan 100 duizend Syrische vluchtelingen een verblijfsstatus heeft toegekend.

De regeringszender Al-Ikhbariya ziet de woede over de door premier Rutte ingevoerde avondklok als de druppel die de emmer heeft doen overlopen. ‘De laatste ontwikkelingen zijn het resultaat van een reeks binnenlandse schandalen zoals de toeslagenaffaire en de financiering van terroristen in andere landen met belastinggeld’, analyseert een verslaggever van de zender.

De zender deelt met de analyse een sneer uit naar Nederland vanwege de kabinetssteun aan gewapende oppositiestrijders in Syrië tussen 2015 en 2018. ‘En het onderzoek ernaar wordt ook nog eens tegengehouden’, aldus de verslaggever.

Irritatie

Het leedvermaak roept geïrriteerde reacties op bij Syriërs die in Nederland wonen. ‘Er is een avondklok ingesteld vanwege corona en daar zijn sommige mensen boos over’, schrijft Rahma Shebli uit Grave in een reactie op Facebook. ‘Ons volk in Syrië heeft al vijftig jaar geen vrijheid. Niet om ons te uiten, noch om vrij te bewegen.’

De in Nederland wonende blogger Amer Alomari zag het bericht voorbijkomen en becommentarieerde spottend: ‘Ons huis is schoon en het zal schoon blijven’, verwijzend naar de beweringen van Al-Ikhbariya dat het eigenlijk heel goed gaat in Syrië.

‘Zorg liever voor voldoende brood’

‘Degene die naar de Syrische staats-tv kijkt zal denken dat Syrië een soort Zwitserland is en Nederland een soort Somalië’, foetert Hussen Alabbas uit Den Haag. Jasim Subeh heeft nog een advies voor de Syrische overheid: ‘Zorg voor voldoende brood voor de mensen in Syrië. Dat is beter dan landen de maat nemen die wel mensenrechten respecteren.’

Dit artikel verscheen eerder op 25 januari 2021.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie