De onlangs onthulde fraude met zorgverzekeringen lijkt niet alleen op de misstanden bij de gesubsidieerde taalscholen, het gaat voor een deel ook om dezelfde personen. Leden van de Syrische gemeenschap waarschuwden al eerder tegen de betrokkenen, allemaal uit Syrië.

Vorige maand berichtte de Volkskrant over verzekeringsfraude bij een Eindhovense schoonheidssalon. Zo’n 450 verzekerden hebben mogelijk facturen ingediend voor behandelingen die niet hebben plaatsgevonden.

Eerst taalschool, daarna zorgverzekeringen

Tussenpersonen benaderden Syrische statushouders met het idee om te frauderen met hun aanvullende zorgverzekering. De opbrengst moesten zij voor een deel afstaan aan hun bemiddelaar. Een goed ingevoerde bron vertelt hoe tussenpersoon Anwar B., die eerder voor een taalschool werkte, een Syrische moeder van vijf kinderen in Etten-Leur heeft geleerd hoe zij bijvoorbeeld blindheid kan veinzen. Een getuige in de Syrische gemeenschap in Etten-Leur heeft in november vorig jaar een fraudemelding gedaan tegen B. en de Syrische moeder bij zorgverzekeraar CZ.

De tussenpersoon, zelf een Syriër, sloot in 2017 cursuscontracten af voor Syrische statushouders bij taalschool ‘De Beste School’. Ook verstrekte hij laptops als cadeau uit de DUO-leningen en valse urenverklaringen aan de cursisten. De Bredase instelling ging in 2019 failliet. Sindsdien doet de curator onderzoek naar faillissementsfraude waarbij mogelijk meer dan een ton is verduisterd.

Supermarkt

De eigenaar van de Eindhovense schoonheidssalon, Feras M., wijst naar zijn inmiddels ex-zakenpartner Shadi B. als het brein achter de valse facturen. Shadi B. zou in 2016 28.000 euro contant hebben aangenomen als investering in een supermarkt. De investeerder zag zijn geld echter niet meer terug. De geldschieter verhuisde vanwege het zakelijke conflict naar een andere wijk in Eindhoven en ook informeerde hij de politie over Shadi B.’s radicale uitspraken op Facebook over religie en samenzweringen.

Ex-restauranthouder Feras M. maakte in 2019 op zijn beurt een investeerder meer dan een ton afhandig. Ook die investeerder trok aan de bel bij fraude-inspecteurs.

Dit artikel verscheen eerder op 1 februari 2021.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie