Een 33-jarige vogelhandelaar uit Udenhout moet de illegale invoer van tropische vogels bekopen met de maximale taakstraf van 240 uur. Ook krijgt hij een voorwaardelijk beroepsverbod.

Volgens de rechter neemt Gijs S. met zijn handel in levende dieren een onaanvaardbaar risico op de verspreiding van ziektes voor zowel dieren als mensen. De man bracht tussen 2016 en 2017 verschillende exotische vogels illegaal naar Nederland. De dieren, waaronder Blauwrugpapegaaien, werden in zijn woning aangetroffen. De man bezat ook een Japanse nachtegaal waarvan hij de legale herkomst niet kon bewijzen. Twee Zwartbrauwbaardvogels bleken te zijn doorverkocht. Die werden later teruggevonden in Den Haag.

De rechter verwijt de handelaar dat hij zijn eigen belangen heeft laten prevaleren boven de gevaren en risico’s van de invoer van uitheemse vogels. Het voorwaardelijke beroepsverbod geldt voor een looptijd van drie jaar, omdat de vogelhandel zijn hoofdinkomstenbron is.

Dit artikel verscheen eerder op 2 februari 2021.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie