De 53-jarige vrouw die maandag in haar woning in Zwolle om het leven kwam is de bekende Syrische actrice Raifa Al-Riz. Zij zou volgens haar broer zijn neergestoken. Diverse Arabische media waaronder de website van CNN Arabic maken melding van haar dood.

Een van de bewoners van een appartementencomplex aan de Meppelerstraatweg hoorde maandagmiddag een harde gil. Gealarmeerde politieagenten troffen even later in een woning een bewusteloze vrouw aan. De hulp van een toegesnelde ambulance mocht niet meer baten.

De politie heeft de 33-jarige Wael D. als verdachte aangehouden vanwege betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Dat meldt De Stentor. D. kwam volgens buurtbewoners veel over de vloer bij Al-Riz. Hij is vandaag (donderdag) voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De in Syrië beroemde actrice Amal Arafa zegt op de sociale media dat Raifa Al-Riz in Nederland een veilig heenkomen zocht voor haar zoon en zichzelf. Arafa zegt dat ze vorig jaar nog een bezoek gebracht heeft aan haar bevriende oud-collega in Nederland.

Volgens de Syrische journalist Ahmad Al-Dire leefde Al-Riz in onmin met haar Iraaks Koerdische echtgenoot. Hij is niet de aangehouden verdachte. Hij zou wel de zoon hebben meegenomen naar Iraaks Koerdistan.

De Nederlandse autoriteiten hadden haar aanvraag voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit in behandeling genomen. Over twee maanden zou Al-Riz naar Syrië reizen.

Al-Riz speelde kleine rollen in een paar succesvolle Syrische soapseries. Ze studeerde in 1991 af aan de toneelschool van Damascus.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 18 maart 2021.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie