De man die vastzit voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Syrische actrice Raifa Al-Riz in Zwolle, is haar ex-man. Al-Riz liet Wael D. enkele jaren terug uit Syrië overkomen in het kader van gezinshereniging. D. was haar tweede echtgenoot. De twee gingen ongeveer een jaar geleden uit elkaar.

Dit blijkt onder meer uit een gesprek die de Syrische blogger Ahmad Al-Dire heeft gevoerd met zijn in Nederland wonende landgenoot Ahmad Al Hosain. Die is taalschoolhouder, verbonden aan de Universiteit Leiden en goed ingevoerd in de Syrische gemeenschap in Nederland.

Raifa Al-Riz werd in maart 2021 dood aangetroffen in haar woning, D. (33) werd diezelfde dag nog aangehouden als verdachte. Die bleef na de breuk bij Al-Riz (53) over de vloer komen. De moordverdachte was zijn woning uitgezet omdat hij de huur niet meer betaalde. Al het geld dat binnenkwam besteedde hij aan zijn drugsverslaving. Op de dag van de dood van Al-Riz was D. in haar woning om geld te vragen.

De toestand van D. ging de laatste twee jaar hard achteruit door zijn drugsverslaving. Dat leidde ook tot de breuk met Al-Riz. Uit een brief van D. aan een vriend blijkt dat hij Al-Riz beschouwde als zijn moeder, echtgenote, zus en vriendin tegelijk. D. is een Syriër van Palestijnse afkomst en heeft in Syrië gewerkt als stemacteur voor de staats-tv. Hij trouwde in 2012 met Al-Riz in Damascus nadat hij een periode had vastgezeten.  

Al-Riz had naast de Syrische ook de Amerikaanse nationaliteit. Ze had een zoon uit haar eerste huwelijk met een Iraaks Koerdische man. Die hebben ook de Amerikaanse nationaliteit.

Blogger Al-Dire concludeert dat er binnen de Syrische gemeenschap in Nederland veel huwelijksproblemen zijn. ‘Syriërs zijn opgegroeid met tradities en gewoonten uit hun thuisland. Na aankomst in Nederland kunnen opeens problemen ontstaan met drugsgebruik of losbandigheid en vreemdgaan.’ Al-Dire vindt dat Syriërs een uitdaging hebben om hun oude principes niet te verloochenen in hun nieuwe thuisland.

Dit artikel verscheen eerder op 21 maart 2021.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie