Afbeelding: het echtpaar runde onder meer fastfoodrestaurant Oranje Chicken in de Lardinoisstraat in de Eindhovense binnenstad.

Een Eindhovens echtpaar dat mogelijk tientallen mensen in de regio en daarbuiten voor meer dan een miljoen euro heeft opgelicht, is vorige maand door de rechter persoonlijk failliet verklaard. Vlak voor het bankroet zijn geld en dure spullen uit de vennootschap onttrokken.   

Dat blijkt uit een eerste verslag van de Eindhovense curator Lodewijk Hox. Hij onderzoekt de financiële handel en wandel van de echtelieden. Het tweetal runde tot afgelopen zomer een fastfoodrestaurant en een kapperszaak in het centrum van Eindhoven en een supermarkt in het Veldhovense Citycentrum

Vlak voor het faillissement sluisde het echtpaar ‘verschillende bedragen’ weg van hun privérekening. Ook werd een peperduur laserapparaat uit de kapperszaak zomaar verkocht aan een van de schuldeisers. De machine blijkt niet afbetaald en de leasemaatschappij zegt geen toestemming te hebben gegeven voor de verkoop.

Syrische vluchtelingen

De afgelopen drie jaar leek het echtpaar Salah Edien Diyabi en Sulafa Keze met drie ondernemingen een van de succesvolste Syrische vluchtelingen in Nederland. Maar afgelopen zomer bleek uit gesprekken met meerdere Syriërs dat Diyabi (57) en zijn vrouw (43) de laatste jaren een spoor van ellende hebben achtergelaten.

Vooral Syriërs zeggen het slachtoffer te zijn van de praktijken van het echtpaar. Tientallen landgenoten bewaarden sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië, jarenlang hun spaartegoeden bij het tweetal. Maar ze zeggen te zijn opgelicht omdat ze hun geld nooit meer hebben teruggezien.

Veldhovense supermarkt

Het echtpaar heeft ook gefraudeerd met de Syrische supermarkt in Veldhoven, zeggen betrokkenen. De voormalig bedrijfsleider laat facturen zien waaruit blijkt dat hij voor tienduizenden euro’s aan goederen moest afnemen, zonder dat de leveranciers werden betaald. Hierdoor bouwde de supermarkt in korte tijd een schuld op van zeker 65 duizend euro aan onbetaalde rekeningen.

De jonge Syriër zit ondertussen met de gebakken peren. Niet alleen kreeg hij nooit betaald voor zijn werk, schuldeisers bellen hem wekelijks met betaalverzoeken. ‘Vleeswaren en kruiden kon ik bij andere bedrijven in vertrouwen meekrijgen omdat ze mij kennen, maar die spreken mij nu wel aan omdat de spullen nog steeds niet zijn betaald.’

De supermarkt is kort voor het bankroet van Diyabi en Keze overgedragen aan een andere Syrische familie uit Eindhoven. Hox schrijft in zijn verslag dat hij deze deal ook zal onderwerpen aan een onderzoek. Betrokkenen zeggen dat de nieuwe eigenaren onder een hoedje spelen met het echtpaar.

Taalbarrières

Hox zegt hoe dan ook een zware kluif te hebben aan het faillissement van Diyabi en zijn vrouw. De curator moet onder meer de schulden in kaart gaan brengen. Maar, schrijft hij in zijn verslag: ‘Taalbarrières en culturele verschillen bemoeilijken de communicatie met de vennoten en andere betrokkenen in dit dossier.’

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie