Foto boven: nieuw geplante bomen deze week in de Ruijterstraat in Oud-Woensel.

Oud-Woensel wordt stap voor stap groener en op meerdere plekken bijna volledig autovrij. Na het Vredesplein ten westen van de Woenselse Markt, gaat ook de oostelijke Gildebuurt auto’s uit de straten weren. Bovendien krijgt de buurt ook huizen met de voordeur direct aan een grote gemeenschappelijke voortuin.

Dat zegt projectmanager Armand Cieters van woningcorporatie Thuis. De corporatie investeert 57 miljoen euro in de bouw van 234 eengezinswoningen en appartementen in de Gildebuurt. Daarvoor moeten wel eerst 119 woningen gesloopt worden. Eerder dit jaar werd duidelijk dat ook de Visserstraat in dezelfde buurt autovrij gaat worden. Daar bouwt de familie Verouden volgend jaar 182 woningen.

Vredesplein

Cieters is enthousiast over de ontwikkelingen rond het autovrije Vredesplein. ‘Sinds een maand staan er speeltoestellen voor de kinderen en hierdoor wordt er ook echt geleefd. Bewoners hebben die zelf mogen uitkiezen met steun van Thuis.’ Cieters wil graag hetzelfde gaan doen voor de toekomstige bewoners van de Gildebuurt.

Extra bomen terug

Terwijl menig huishouden de kerstboom weer in huis haalt, krijgen de straten rond het Vredesplein deze week ruim twintig extra nieuwe haagbeuken geplant. Het gaat om onder meer de Zeeheldenlaan en de Van Kinsbergenstraat. Cieters: ‘Het plan is dat er meer bomen terugkomen dan er voor de sloop hebben gestaan.’

De projectmanager schat dat Thuis ongeveer tweehonderd bomen heeft laten plaatsen sinds de oplevering van het project Vredesplein eerder dit jaar. Bovendien telt de buurt ruim 150 zogenoemde inbouwstenen voor vleermuizen, zwaluwen en huismussen.

Bij de sloop van de volksbuurt tussen de Boschdijk en de Woenselse Markt, gingen in 2019 nog tientallen bomen verloren. ‘Maar die waren ook niet allemaal meer goed’, zegt Cieters. ‘Sommige bomen waren ingegroeid in de riolering door gebrek aan onderhoud.’

Nieuwe bomen liggen dinsdag klaar om geplant te worden op de kruising van de Ruijterstraat met de Zeeheldenlaan.
De donkergele lijnen geven de autovrije gebieden aan. Voor het Vredesplein liggen die al vast. De gebieden voor het Gildekwartier (Visserstraat) komen vast te liggen en voor de Gildebuurt moeten die nog wel definitief worden bepaald.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie