Na de oplevering van 450 nieuwbouwwoningen rond het ‘Vredesplein’ in Oud-Woensel is een deel van de wijk veranderd in een ‘groene oase’. Straten zijn volledig autovrij en huizen hebben de voordeur direct aan het openbaar groen. De bewoners stallen hun auto op afgesloten binnenterreinen.

De vergroening rond het Marconiplein en het Vredesplein in Oud-Woensel.

Het Vredesplein en het nabijgelegen Marconiplein vormen een wijk van de toekomst. Dat wil zeggen: minder auto’s en meer beplanting. Maar ook: meer hoogbouw. Aan het Marconiplein verrijst een enorm appartementencomplex van 60 meter hoog genaamd de ‘Bakermat’. Eindhoven wil met de bouw van woontorens groeien naar 300.000 inwoners.

‘Minder stenen, meer groen’

Ondertussen moet beplanting in plaats van bestrating de wijk koel houden bij droog en warm weer en regenwater opvangen na een stevige bui. Friso Geerlings houdt kantoor aan het Marconiplein en ergerde zich enorm aan de vele vierkante meters straatstenen voor zijn deur. De ondernemer vroeg aan de gemeente of er iets aan gedaan kon worden, zo vertelde hij voor de camera van Studio 040.

Wethouder Rik Thijs ontving het idee voor minder stenen en meer groen met open armen. Vorige week hielp hij mee bij het in de grond zetten van de extra planten aan het Marconiplein. ‘Op plekken waar we veel groen toevoegen kan het regenwater worden opgevangen in de bodem in plaats van dat het binnen een dag weer in de Noordzee ligt via het rioolsysteem. Het water willen we in onze stad houden.’

Sinds deze week: beplanting in plaats van bestrating aan het Marconiplein. Op de achtergrond appartementencomplex de Bakermat in aanbouw.

Te voet of anders te fiets

In Oud-Woensel kiest Eindhoven voor het eerst voor lopen en fietsen als dominante vervoersvorm. Een aantal straten rond het Vredesplein is volledig autovrij. Hierdoor hebben spelende kinderen vrij spel en kunnen de buren elkaar makkelijk ontmoeten in een ‘gemeenschappelijke tuin’, zoals woningcorporatie Thuis het noemt. De bewoners blijken graag bereid een stukje te lopen om bij hun auto te komen in ruil voor een prettige leefomgeving.

Kruisstraat zorgenkindje

De aangrenzende Kruisstraat is officieel een fietsstraat maar de auto heeft daar nog een grote invloed. De overlast van ronkende motoren was zo hardnekkig dat de gemeente vorige maand besloot de Kruisstraat en ook de Woenselse Markt na 20.00 uur ’s avonds af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Er gaan stemmen op om het winkel- en horecagebied helemaal autovrij te maken. Maar het standpunt van het stadsbestuur is hierover nog niet duidelijk.

Ook vergroening in de middenberm op de Boschdijk.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie