REPORTAGE
Opsporen, analyseren en aanpakken. Jonge onderzoekers verbonden aan de Fontys Hogescholen zijn neergestreken in de ‘probleemwijk’ Oud-Woensel. Ze willen de verbinding zoeken. ‘Want nu is de kloof tussen de bewoners en de gemeente erg groot.’
KS 185
Maandagmiddag. Het is al wat kouder geworden, maar het zonnetje schijnt. Achter een ruime houten tafel op de stoep van kantoorpand ‘KS 185’, staat Fiona (rechts op de foto) met haar collega’s. KS staat voor Kruisstraat. Ze doen vanaf deze plek sinds twee maanden onderzoek in en rond de veelbesproken winkelstraat die ook wel bekend staat als het ‘veelkoppige monster van Eindhoven’.
Opeens scheurt er deze middag een zogenoemde patserbak met veel lawaai door de straat richting de Woenselse Markt. ‘Echt een racebaan!’, klinkt het. Medeonderzoeker Ilayda (niet op de foto): ‘Jongeren willen hun auto showen aan de mensen die op het terras zitten. Dat snap ik, maar het geeft een hoop overlast voor de buurt.’ Sinds afgelopen zomer gebruiken politieagenten KS 185 als trefpunt om dichter bij de buurtbewoners te zijn. Maar dat lijkt nog geen afschrikwekkend effect te hebben op de ‘verkeersaso’s’ en andere overlastgevers.
‘Als je de Kruisstraat nu opzoekt in Google, lees je vooral narigheid’, zegt Fiona. ‘Wij willen juist positiviteit brengen door dingen aan te pakken.’ De onderzoekers (vijf in totaal) doen mee aan de minorstudie community development. Oftewel: in een netwerk van mensen en organisaties oplossingen vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Fiona: ‘We proberen op een kleinschalige manier dingen aan te pakken. We richten ons daarbij op zaken die we ook echt kunnen veranderen, zoals met de bewoners herfstbladeren wegvegen.’
Vier thema’s
Op tafel liggen vier felkleurige papiertjes waarop voorbijgangers hun ideeën en wensen voor de buurt kunnen opschrijven. ‘Het gaat erom dat we iets doen met de bewoners’, zegt Fiona. ‘Wat zouden zij willen bijdragen.’ De laatstejaars student bestuurskunde benadrukt dat ze tot niets verplicht zijn.
Elk papiertje heeft een thema: verkeer, gemeente, ondernemers en muziek (‘dat kan mensen bij elkaar brengen’). Onder het kopje verkeer schrijft een buurtbewoner: Er is teveel verkeer, het is een racebaan, het afsluiten van de Kruisstraat heeft geen nut gehad, het is geen straat meer, alleen maar horeca. Als oplossing wil hij ‘meer spreiding’.
Bij het thema gemeente schrijft iemand: Het blijft maar bij plannen maken.. Laat zien wat jullie doen. Ook schrijft hij moe te zijn van ‘enquêtes, regels en afspraken’. ‘De bewoners hebben een negatief beeld van de gemeente’, legt Fiona uit. ‘Het is ook wel logisch omdat er weinig lijkt te gebeuren. Het duurt altijd heel lang.’
Buurtbudget
Deze week heeft de gemeente 50 duizend euro toegekend voor meer prullenbakken, groen en verkeersveiligheid in de Kruisstraat en op de Woenselse Markt. Het geld kwam vrij via het zogenoemde buurtbudget, een initiatief van de lokale fractie van D66. Ruim 240 buurtbewoners dachten mee over de besteding van het geld.
Fiona zegt dat de wensen die bij het onderzoeksteam binnenkomen, gedeeld zullen worden met de gemeente. ‘De kloof tussen de bewoners en de gemeente is nu helaas erg groot. De gemeente probeert wel veel te doen. Dus wees welkom en geef je wensen voor de buurt aan ons door.’ Het onderzoeksproject duurt tot en met januari.
Lees ook:
‘Actiedag’ in Oud-Woensel: veertien overlastgevers beboet, ondernemers gewaarschuwd