In de strijd tegen de overlast heeft de Kruisstraat in de Eindhovense wijk Oud-Woensel sinds deze week een vaste politiepost. Volgens de politie gaat het om een ‘laagdrempelig contactpunt voor iedereen in Woensel’. De post (voor onbepaalde tijd) moet zorgen voor een verbetering van de leefbaarheid en de veiligheid in de wijk.

‘Op locatie’

Politieagent ‘De Boer’ hield zaterdagmiddag kantoor in de voormalige bakkerij in de Kruisstraat nabij de kruising met de Woenselse Markt. Volgens hem moet het nieuwe kantoor de samenwerking tussen politie, gemeente en handhaving vergemakkelijken. ‘We moeten als overheid meer vat krijgen op de ondermijnende criminaliteit, dus op locatie.’

De Kruisstraat en de Woenselse Markt zijn een vrijplaats voor witwassen, drugs- en wapenhandel en illegaal gokken, blijkt uit onderzoek van de politie, de gemeente en het Openbaar Ministerie. Ook heeft de buurt te maken met meer verwarde personen, daklozen en luidruchtige bewoners dan elders in de stad. Het ED berichtte vorige maand dat Oud-Woensel twintig miljoen euro steun heeft gekregen voor de aanpak van sociale problemen in de wijk.

Bakkerij

Naar verwachting is de politiepost aan de Kruisstraat 185 binnen een week volledig operationeel. De voorgevel verwijst nog naar de vorige bestemming van bakkerij. Die leidde zaterdagmiddag tot verbaasde blikken van de bezoekers van de weekmarkt. Binnen stonden een politievlag, een tafel met daarop een laptop en enkele stoelen. Sommigen liepen snel door en anderen liepen even naar binnen om een praatje te maken met de aanwezige politieagent.

‘Betere nachtrust’

De verkeersregelaars die ’s avonds toezien op de afsluiting van een groot deel van de Kruisstraat voor het autoverkeer onderstrepen het belang van de politiepost. ‘Elke dag is het hier spannend’, zegt een van hen. Ze verwachten dat de buurtbewoners in het vervolg een betere nachtrust zullen hebben.

De politie pakte zaterdagavond een psychotische man op die overlast in de straat veroorzaakte. De dag ervoor waren de bewakers nog getuige van een grote vechtpartij op de Woenselse Markt. ‘Daar kwamen zes politieauto’s op af. Maar dat zijn dingen die je niet meer in de krant leest. Alleen nog een moord of een steekpartij.’

Lees ook:

Politie seponeert poging tot doodslag in Woensel-Zuid

De nieuwe politiepost komt op de locatie van de inmiddels verhuisde Bakkerij Herijgers, bij de kruising van de Kruisstraat met de Woenselse Markt (noord), de Van Kinsbergenstraat (west) en de Verwerstraat (oost).

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Een gedachte over “Oud-Woensel krijgt vaste politiepost voor meer leefbaarheid”

Geef een reactie