Een bijna-aanrijding, verwarring, getoeter en continu lawaai van ‘trambellen’ die door de hele buurt klinken. Voor het eerst sinds bijna twee jaar rijden vanaf deze week weer bussen over de busbaan aan de Ingenieur Kalffstraat in Strijp-S. En dat verliep maandag chaotisch.

Nu de werkzaamheden aan de Trudo-toren nagenoeg zijn afgerond en bouwmaterialen zijn opgeruimd ging afgelopen weekeinde het stuk busbaan aan de Ingenieur Kalffstraat weer open. Een aantal verkeersdeelnemers was daardoor tijdens de avondspits duidelijk (nog) niet berekend op de nieuwe verkeerssituatie bij de kruising van de busbaan met de Torenallee.

Kruispunt des doods in Strijp-S.

Chaotisch kruispunt

Fietsers, auto’s, voetgangers, hardlopers, buurtbewoners die zodra de zon zich weer even laat zien besluiten met de hond te gaan lopen en sinds deze week weer stadsbussen, leken allemaal tegelijk om voorrang te strijden bij een onoverzichtelijk verkeersknooppunt.

En dat allemaal onder begeleiding van constant gerinkel van ‘trambellen’ die de weggebruikers moeten waarschuwen dat niet een maar meerdere bussen in volle vaart voorbij gaan komen.

Bijna-aanrijding

Iets na zes uur klonk opeens een oorverdovend getoeter van een stadsbus die bijna een overstekende voetganger van zijn sokken reed. Een jonge buurtbewoner die even verderop in Blok 61 woont zag het gebeuren. ‘Hij liep op zijn gemak met oordopjes in. Ik kom zelf net terug van twee weken vakantie dus de geopende busbaan is ook voor mij nieuw. Ik had wel gehoopt dat ze de belletjes weg zouden laten.’

Auto’s die over de busbaan reden moesten snel keren om een botsing met de af- en aanrijdende bussen te voorkomen. Fietsers reden er over heen terwijl een bus naderde. De bellen rinkelen overigens niet alleen als er een bus in de buurt is maar ook als een auto de busbaan wil oversteken.

Fietser op de busbaan wijkt uit voor de bus.

Kommer en kwel

Eerder berichtte het ED al over technische mankementen in de woontorens Sixty5 en Haasje Over waardoor de bewoners geen vloerverkoeling hebben en geen warm water. Ook gaat zo nu en dan het brandalarm voor niets af.

De buurtbewoner die anoniem wil blijven lijkt te berusten in de huidige situatie. ‘Het hoort er wel een beetje bij. Het brandalarm gaat al jaren minstens een keer per maand af. De bouwers van Sixty5 hebben blijkbaar dezelfde fout gemaakt als bij de parkeergarage van Blok 61.’ Ruim twee weken geleden loeide in het nieuwere Sixty5 om twee uur ’s nachts de sirene.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie