Een Eindhovense studente heeft vrijdagmiddag op geheel eigen wijze haar middelvinger opgestoken naar het kortingsfestijn Black Friday. Ze ‘sliep’ midden op het 18 septemberplein demonstratief op een zelf meegebracht matras compleet met deken en hoofdkussen. Tot ontsteltenis van het winkelend publiek.

Fastfoodpakketje

Ogenschijnlijk ligt de jonge vrouw in een diepe slaap onder een deken, terwijl de regen uit de hemel neerdaalt. Het tafereel trekt de aandacht van tientallen bezorgde mensen. Wat is hier aan de hand? Waarom ligt ze hier in de kou?

Een man is zo onder de indruk van de slapende vrouw, dat hij besluit de McDonald’s binnen te lopen om even een Happy Meal voor haar te gaan halen. Het fastfoodpakketje legt hij even later op het matras. Anderen leggen geld neer, zowel munten als bankbriefjes.

Kunstproject

De slapende vrouw is de 23-jarige Miekie Capello uit Eindhoven. Ze studeert aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. Na een half uur slapen vindt ze het genoeg en begint ze zachtjes te huilen. ‘Het voelt zo oneerlijk. Ik ben een jong meisje en ik krijg hier allemaal spullen gebracht. Als ik een oude man was geweest op een bankje zou niemand iets doen.’

Statement

Met haar actie wil Miekie mensen aan het denken zetten. ‘In deze wereld moet alles snel en we moeten altijd aan het werk zijn. Als we niet werken zijn we lui en dan hoor je er niet bij in de samenleving.’ Ze hoorde tijdens haar ‘slaap’ een en al vertwijfeling om zich heen. Een jong meisje kan maar moeilijk bevatten dat het om een kunstproject gaat. ‘Is echt alles oké met je?’ Ja dus.

De bedoeling van Black Friday (koopjesjagen) zegt ze ‘shit’ te vinden. ‘Ik zat gisteren op de bank en toen besefte ik dat Black Friday voor de deur staat. Met die extra drukte in de stad is dat het moment om een statement te maken.’ Twee medestudenten en tientallen voorbijgangers filmden haar actie. Ze noemt haar ‘experiment’ geslaagd.

Een jonge vrouw lag vrijdagmiddag ogenschijnlijk in een diepe slaap in de stromende regen. Bezorgde voorbijgangers brachten haar geld en eten. Het bleek om een kunstproject te gaan.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie