Onder Egyptische spaarders is door de schommelingen op de wereldmarkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, paniek uitgebroken. Ze haalden hun spaartegoeden van de bank en kochten massaal dollars. Hierdoor verloor de Egyptische munt deze maand 18 procent van zijn waarde.

Om een complete bank run te voorkomen, verhoogde de Egyptische Centrale Bank de rente met 1 procent. De theorie zegt dat een rentestijging leidt tot minder geld in omloop. Dat zou goed zijn tegen de stijgende prijzen. Handelaren zouden door een verminderde vraag vanzelf de prijzen laten zakken. Maar de maatregel veroorzaakte slechts een sneeuwbaleffect: andere banken gooiden de rente nog verder omhoog, tot wel 18 procent. Dat vergrootte de paniek onder spaarders alleen nog maar meer.

Egypte importeert bijna al zijn tarwe – basisingrediënt voor brood – uit Rusland en Oekraïne, die gelden als de graanschuur van de wereld. Maar door de oorlog tussen die twee landen zijn de prijs en aanvoer van tarwe onder druk komen te staan. Hierdoor is de gedachte van iedere dag brood op de plank voor de gewone Egyptenaar geen zekerheid meer.

‘Haast je naar de winkel’

De stijgende voedselprijzen als gevolg van de instabiele wereldmarkt drijven de bevolking tot wanhoop. Steeds meer Egyptenaren kunnen zich bijvoorbeeld bakolie nauwelijks meer veroorloven. ‘We gingen slapen en toen we wakker werden, was onze pond opeens veel minder waard geworden’, reageert Ahmed Fakher op Twitter. ‘Moge Onze Heer ons bijstaan met wat nog komen gaat. Voor nu: haast je naar de winkel voor als je iets nodig hebt, voordat de prijs is gestegen.’ Volgens BBC Arabic zien sommige economen de laatste verslechtering van de situatie in Egypte als een opstap naar een nieuwe miljardenlening van de Wereldbank

Wisselkoers

Sinds 2016 is de vaste wisselkoers van de Egyptische pond losgelaten. De Centrale Bank van Egypte nam dat besluit omdat een koppeling van de eigen munt met de Amerikaanse dollar voor relatief kleine economieën – zoals de Egyptische – maar moeilijk is vol te houden. De Centrale Bank zou constant de eigen munt moeten opkopen met dollars om de wisselkoers in stand te houden.

Het loslaten van de koers als noodmaatregel leidt in het geval van Egypte, onherroepelijk tot een waardedaling van de eigen munt ten opzichte van de dollar. Voordeel is wel dat een goedkope munt de export al dan niet tijdelijk kan opstuwen.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie