Dinsdag ontdekte PvdA’er Murat Karatas het vandalisme aan de tuindeur- en muur.

De Eindhovense PvdA-kandidaat Murat Karatas vreest voor zijn veiligheid en die van zijn kinderen. Reden: een politieke vete met de lijsttrekker van Denk en zijn aanhangers dreigt steeds verder uit de hand te lopen. Om de reeks bedreigingen en intimidaties aan zijn adres een halt toe te roepen, heeft Karatas woensdag aangifte gedaan. Voor hem is de bekladding rond zijn huis met het woord ‘Denk’ deze week de spreekwoordelijke druppel.

Het vandalisme – graffiti op de tuinmuur en bijbehorende deur – volgt op een incident rond het vrijdaggebed in de Turkse moskee aan de Willemstraat. Volgens Karatas heeft een ex-coryfee van Denk in Eindhoven hem daar verbaal bedreigd. Dinsdag publiceerde deze nieuwsblog een verhaal over hoe de achterban van Denk botste met Karatas rond de hulpverlening aan een Eindhovens echtpaar in nood.

Op Facebook zegt de lijsttrekker van Denk, ‘het verwerpelijk te vinden dat de Turks Nederlandse bevolkingsgroep zo negatief is weggezet’ door Karatas. Hij verwijst daarmee naar een uitspraak van Karatas tijdens een verkiezingsdebat met hem vorige week. Die zei toen dat Turkse jongeren ervan houden om in dikke auto’s door Eindhoven te rijden. Ter verdediging zei de PvdA’er later in een filmpje op Facebook zelf ook graag in ‘een patserbak’ te rijden. ‘Maar ondermijning moeten we echt benoemen en aanpakken’, benadrukt Karatas.

Politieke vete

Karatas noemt de persoonlijke aanvallen van de Eindhovense Denk-lijsttrekker opruiing. De PvdA-kandidaat zegt ongewild al maanden in een politieke vete met hem te zijn beland. Desondanks zegt de nummer zes van de PvdA-lijst door te willen gaan omdat hij als ‘sociaal ondernemer’ vanuit de gemeenteraad iets voor de maatschappij terug wil doen. ‘Maar het moet niet ten koste gaan van de veiligheid van mezelf en die van mijn kinderen.’

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven strijden Denk en PvdA’er Karatas om dezelfde stemmen. Die strijd is behoorlijk verruwd. Met de aangifte bij de politie wil de PvdA een grens trekken, stelt bestuurslid Frank Depla. Hij ging woensdag mee naar het politiebureau ter ondersteuning van Karatas.

‘Op de inhoud, niet op de man’

Depla: ‘Als ze aan Murat komen, dan komen ze ook aan ons. Hij wil enthousiast de politiek in en campagnevoeren en dan krijgt hij te maken met intimidatie en opruiing waar de honden geen brood van lusten. Het plezier in het campagnevoeren wordt dan natuurlijk steeds minder.’

Karatas roept Denk op om campagne te voeren op de inhoud en niet meer op de man te spelen. ‘Als je het leven zuur probeert te maken van je opponenten alleen omdat ze een andere mening hebben, moet je de boksring in, niet de gemeenteraad. Daar ga je met elkaar de discussie aan om iets voor de mensen te betekenen.’

In een Facebookbericht heeft Denk-lijsttrekker Murat Yalcin afstand genomen van de bekladding rond het huis van Karatas. ‘Uiteraard zou dit nooit moeten gebeuren.’ Yalcin zegt als Denk-boegbeeld de uitspraken van Karatas tijdens de verkiezingscampagne te bestrijden ‘met woorden, oftewel op een democratische manier’.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie