Denk-lijsttrekker Murat Yalcin (links) en PvdA-kandidaat Murat Karatas (rechts) gingen vorige week woensdag kort met elkaar debat.

Hulpverlening die als partijdig wordt gezien. Je verwacht het in oorlogslanden zoals Syrië en recent Oekraïne. Maar in Eindhoven? Toen Murat Karatas, kandidaat-raadslid voor de PvdA, op de bres wilde springen voor een ouder Eindhovens echtpaar in nood, stak de familie van de man en de vrouw daar een stokje voor. De reden: de man is de schoonvader van Denk-lijsttrekker Murat Yalcin, een tegenstander van Karatas bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Hulpverlenen om je politieke rivaal Yalcin van Denk zwart te maken? Onzin, zegt Karatas (42). Hij is zich van geen kwaad bewust. ‘Ik hoorde later pas dat het om zijn schoonvader ging. Ik wist dat helemaal niet. Ik wilde alleen helpen.’ Karatas zegt al langer samen te werken met een Eindhovense hulpstichting die niet bij naam genoemd wil worden.

Facebookbericht

De PvdA-kandidaat deelde vorige maand een inmiddels verwijderd Facebookbericht van de hulpstichting. Een echtpaar bivakkeert ‘met zo ongeveer niets, op het beton’ in een kleine Eindhovense flat, stond te lezen. De man en de vrouw zijn chronisch ziek, kampen met schulden en spreken nauwelijks tot geen Nederlands.

‘We kregen een melding van een echtpaar dat niks heeft, dus we gingen helpen’, vertelt een woordvoerder van de hulpstichting die benadrukt neutraal te zijn. ‘Ik heb gehoord dat het echtpaar blij was met de hulp, maar plotseling wilden ze die niet meer. Of dat hun eigen keuze is weet ik niet.’ De vrouw vermoedt dat er een politiek spel gespeeld wordt. ‘Dat had ik ook liever geweten, want we hadden echt een kloteweek.’ Het dossier van het echtpaar zou inmiddels op het bureau liggen van zorg- en welzijnsorganisatie Wijeindhoven.

Een foto van de flat waar het Eindhovense echtpaar verblijft. Volgens een inmiddels verwijderd Facebookbericht gingen vrijwilligers langs met fruit, brood en groenten.

‘Blokkering’

Politieke spanningen tussen twee kandidaat-raadsleden zijn de reden van het stopzetten van de hulp. Dat bevestigt een woordvoerder van de betrokken thuiszorgorganisatie die anoniem wil blijven. Ze benadrukt als hulpverlener geen kant te kiezen. ‘De schoonzoon van onze patiënt zit in de politiek voor Denk. Via de tegenpartij is er een verhaal op Facebook geplaatst. Dat heeft niet mogen gebeuren. De familie heeft aangegeven niets meer van de stichting te willen ontvangen.’

‘Ongeloofwaardig’

Karatas noemt de ‘blokkering’ van de hulp ‘een sneu verhaal met allerlei intriges aan de achterkant’. Hij zegt berichten van donateurs te hebben ontvangen die een vloer wilden komen leggen en meubels wilden komen brengen. Hij vindt dat Yalcin vanwege een politieke vete zijn schoonvader in de steek laat. ‘Dat maakt hem als Denk-lijsttrekker die de gemeente oproept om solidair te zijn met de armen ongeloofwaardig’.

Yalcin reageerde dinsdag niet op het verzoek om een reactie.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie