Een afgeblazen huwelijk heeft in Woensel-Noord de gemoederen hoog doen oplopen. Een imam ging zondagavond langs bij het huis van een Eindhovenaar aan de Samarialaan om de bruid en haar spullen weer op te halen. Toen de imam de indruk kreeg dat de bewoner hem filmde sloeg de vlam in de pan. De twee mannen vlogen elkaar tot bloedens toe in de haren.

Tijdens de worsteling voor het huis werd de bewoner (38) langdurig in zijn vinger gebeten en moest zich daarvoor laten behandelen in het ziekenhuis. Hij zegt niet gefilmd te hebben en alleen een videogesprek met zijn broer gehad te hebben toen de imam en hij tegenover elkaar stonden. De imam (61) raakte bij de vechtpartij gewond aan zijn hoofd, handen en benen. Ook zit een van zijn tanden los. Toen hij en de vrouw met de auto wilden vertrekken probeerde de bewoner dat te verhinderen. Daarbij raakte het portier beschadigd. Buurtbewoners zijn getuigen van het geweld.

De hand van de bewoner (links) en het hoofd van de imam (rechts).

De Eindhovenaar vertelde de imam zondag dat hij afziet van een huwelijk met een Pakistaanse vrouw. De bruid en haar meegebrachte spullen moesten daarom per direct weg. De man bezoekt al langere tijd een moskee in Stratum waar hij vorig jaar door de imam werd voorgesteld aan een huwelijkskandidate. De man heeft een scheiding achter de rug en gaf aan weer een relatie te willen aangaan met een moslimvrouw. De vrouw in kwestie is onlangs in Eindhoven gedumpt door een man met de Britse nationaliteit. Die is bovendien al getrouwd met een andere vrouw in Londen. Ze had niemand meer in Nederland en was bereid kennis te maken met een Nederlandse man.

Op vrijdag bezochten de imam en de vrouw het huis van de ouders van de Eindhovenaar om het huwelijk te bespreken. De zoon zou in een opwelling ingestemd hebben om met de vrouw te trouwen. De ouders vertrouwden het echter niet omdat de imam niet kon bewijzen dat de vrouw gescheiden is. Desondanks verhuisde de imam in het weekeinde al haar spullen naar het adres van de Eindhovenaar.

De bewoner legt een getuigenverklaring af.

De gedumpte vrouw (een oud-stewardess) belandde vorig jaar in Eindhoven via omzwervingen in Zweden en Duitsland. Ze heeft als geregistreerd echtgenote van een Britse onderdaan een speciale verblijfsstatus voor Nederland voor de duur van vijf jaar. De vrouw (36) heeft sinds haar echtgenoot de benen nam geen vaste woon- of verblijfsplaats in Nederland. Ze zegt uit schaamte niet terug te willen keren naar Pakistan.

De Eindhovenaar – die lijdt aan chronische epileptische aanvallen – vermoedt dat de imam misbruik van zijn situatie wilde maken. De imam ontkent dat en stelt dat de man als meerderjarige een zelfstandig besluit heeft genomen om met de vrouw te trouwen. Hij erkent dat hij weet dat de huwelijkskandidaat chronisch ziek is. Maar: ‘Deze vrouw was bereid om hem thuis te verzorgen. Iets wat niemand anders zal doen.’ De imam zegt de man te vergeven voor het geweld. ‘Maar de schade aan mijn voortand en de autodeur wil ik wel van de dader vergoed krijgen.’

De politie onderzoekt de gebeurtenissen van zondagavond. Ook buigt een onderzoeksteam zich over de relatie tussen alle betrokkenen en over de vraag of er nog meer strafbare feiten gepleegd zijn. De broer van de Eindhovenaar was tijdens het videogesprek in het Belgische Neerpelt. Hij zag het geweld zich voor zijn ogen afspelen via het telefoonscherm. Met grote spoed reed hij met nog twee familieleden naar Eindhoven. Hij bevestigt dat zijn oudere broer heel kwetsbaar en naïef is. ‘Hij doet geen vlieg kwaad.’

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie