Achttien miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde. Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa, en dat merk je vooral in de steden. Die puilen inmiddels uit. In de strijd tegen de woningnood verrijzen overal nieuwe woonwijken. In het centrum vullen hoge woontorens de ruimte die nog over is. Het gevolg: steden en dorpen vormen samen steeds meer een stedelijk gebied: urban areas. Hier volgen de 10 grootste van Nederland op dit moment.

Rotterdam-Den Haag: 2,4 miljoen inwoners

Nummer 1: Deze urban area is er een van internationale allure. Een netwerk van tram- en metrolijnen verbinden Rotterdam, Den Haag en ook Zoetermeer en Delft met elkaar. De metropool heeft een eigen vliegveld, de grootste zeehaven van Europa en twee grote treinstations. Daarnaast telt het gebied vier betaald voetbalclubs: Feyenoord, Sparta, ADO en Excelsior.

Amsterdam: 1,1 miljoen inwoners

Nummer 2: De hoofdstad van Nederland legt het dus af tegen dubbelstad Rotterdam-Den Haag. Hoewel Zaandam, Haarlem, Hoofddorp en Almere in de buurt zijn vormen zij geen stedelijk gebied met Amsterdam. Er is wel een vrije busbaan die Haarlem via Hoofddorp, Schiphol en Amstelveen met Amsterdam Bijlmer ArenA verbindt: de Zuidtangent. Maar de start- en landingsbanen van Schiphol vormen een duidelijke buffer tussen Amsterdam en Haarlem. De Polderbaan bijvoorbeeld is 3,7 kilometer lang. Mensen kunnen daar niet wonen.

Amsterdam is wel een goede tweede als urban area. Een netwerk van tram- en metrolijnen verbinden alle stadsdelen met elkaar, en ook Amstelveen, Diemen, Duivendrecht en Uithoorn. De metropool heeft het grootste vliegveld – het derde van West-Europa – en het grootste voetbalstadion en ook het grootste atletiekstadion van Nederland.

Utrecht: 600.000 inwoners

Nummer 3: In urban area Utrecht verbindt een tramlijn het centrum met Nieuwegein en IJsselstein in het zuiden, alsook het Science Park in het oosten. Daarnaast is er nog een netwerk van vrije busbanen die het centrum verbindt met Leidsche Rijn in het westen en wederom Science Park in het oosten.

Utrecht heeft het grootste en drukste treinstation van Nederland. Daarnaast telt de stad nog zeven treinstations en een symbolisch station Maliebaan. Zeist en Bunnik behoren voor dit verslag niet tot het stedelijk gebied van Utrecht.

Eindhoven: 420.000 inwoners

Nummer 4: Urban area Eindhoven is het grootste stedelijke gebied buiten de Randstad. De metropool heeft het tweede vliegveld van Nederland en het grootste en drukste treinstation buiten de Randstad.

Een netwerk van vrije busbanen verbindt het noorden van Eindhoven met het zuiden, en ook met Veldhoven, het vliegveld, Nuenen, Aalst en Geldrop. Helmond behoort voor dit verslag niet bij het stedelijk gebied van Eindhoven.

Leiden: 360.000 inwoners

Nummer 5: Na Rotterdam-Den Haag is Leiden een tweede urban area in Zuid-Holland. Het stedelijk gebied krijgt een vrije busbaan tussen Leiden en Katwijk aan Zee.

Haarlem-Hoofddorp: 335.000 inwoners

Nummer 6: Deze urban area bestaat net als Rotterdam-Den Haag uit twee steden. Een vrije busbaan verbindt Haarlem met Hoofddorp. IJmuiden hoort voor dit verslag niet bij het stedelijk gebied Haarlem-Hoofddorp.

Breda: 290.000 inwoners

Nummer 7: Breda is na Eindhoven een tweede urban area in Noord-Brabant. Een niet-complete busbaan van twee kilometer lang verbindt Breda met Oosterhout in het noorden. Etten-Leur in het westen hoort ook bij het stedelijk gebied van Breda. Breda en Tilburg kunnen als een urban area gezien worden, net als Eindhoven en Helmond en Arnhem en Nijmegen.

Nijmegen: 270.000 inwoners

Nummer 8: Nijmegen is een eerste urban area in Gelderland. Het stedelijk gebied telt zes treinstations en een vrije busbaan van 2,4 kilometer lang tussen station Nijmegen en Nijmegen Heyendaal.

Dordrecht: 270.000 inwoners

Nummer 9: Dordrecht is een derde urban area in Zuid-Holland.

Arnhem: 265.000 inwoners

Nummer 10: Urban area Arnhem is nagenoeg even groot als dat van Nijmegen. Een vrije busbaan verbindt het centrum met het zuiden van de stad.

In dit overzicht ontbreken de urban areas van Almere, Groningen, Tilburg, Enschede (Twentestad) en Heerlen (Parkstad Limburg). Met dank aan D-Maps.com voor de plattegrond op Netherlands free map, free blank map, free outline map, free base map outline, municipalities

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie