EINDHOVEN – Een populaire TU/e-docent zonder salaris dreigt opnieuw op straat te belanden. Vorig jaar ontsnapte Gert Regterschot dankzij een crowdfundingsactie aan een huisuitzetting. Maar nu zijn geld op is, kan hij de huur van volgende maand niet meer betalen.

“Ik ben geestelijk rijk, maar financieel arm”, vat Regterschot de situatie samen. Op de TU/e-campus in Eindhoven geeft hij elke week les in wiskunde, bouwkunde en natuur- en scheikunde. “Ik zit nu op zestig uur per week, voor de vierde week achter elkaar”, vertelt hij. “Als ik niet zoveel zou werken, zou ik me veel slechter voelen. Mijn werk geeft me energie. Dat is mentaal mijn redding.”

Allemaal geslaagd

De studenten van Regterschot (66) slagen naar eigen zeggen allemaal. “Zonder mij halen ze het niet”, zegt hij. “Niet omdat ík dat ben, maar omdat iemand doet zoals het moet.” Regterschot bedoelt dat het niet draait om het aantal lesuren, maar om de effectiviteit. Studenten op de TU/e moeten voor het vak calculus soms wel 17 uur in een week in de klas zitten. Maar de meesten begrijpen het eigenlijk niet.

“Dan zit ik met een groep van vier herkansers die ik nooit eerder heb gezien”, vertelt Regterschot. Ze blijken naar hem te zijn doorverwezen. Na de les zeggen ze dan: ‘U heeft in een uur uitgelegd waar andere docenten drie weken over doen! Wij snappen het nu!’ Dit gebeurt elke week aan een ronde tafel onder de trap van een studentenflat. Op de TU/e-campus.

Studieadviseurs

Maar de top van de TU/e verzoekt ‘alle studieadviseurs’ om studenten niet naar Regterschot door te verwijzen. De universiteit zegt niets te maken te hebben met de lessen aan de ronde tafel, zo staat te lezen in een verklaring op de website van de TU/e. De universiteit zegt dat Regterschot ‘al sinds 1995 geen aanstelling meer heeft aan de TU/e’.

“Met mijn werk laat ik de studenten bloeien”, verzucht de docent zonder salaris. “Maar ik moet nog steeds bloeden.” De situatie van Regterschot wekt verbazing bij zijn studenten. “Wat is nou het verschil tussen één persoon meer of minder die ook betaald krijgt?”, vraagt TU/e-student Romy Hoffers zich af. Dit jaar verwees een studieadviseur haar naar eigen zeggen door naar Regterschot, wat tegen de wil is van de universiteit.

Compensatie

“Er is zo’n tekort aan capabele docenten”, aldus TU/e-student Iza Heltzel. “En dan ziet de TU/e misschien wel de beste docent niet eens als medewerker”, vervolgt ze. “Dat kan ik niet begrijpen.” Heltzel en Hoffers vinden dat Regterschot compensatie moet krijgen.Dat is niet meer dan normaal voor iemand die zich zo inzet voor de universiteit”, vindt Heltzel.

Vorig jaar veroorzaakte een groot verhaal over Regterschot – in NRC – enige ophef. De docent staat door zijn situatie al jaren aan de financiële afgrond. Zijn studenten zetten daarom een doneeractie op. Die leverde toen ruim 35.000 euro op. Maar: “Het opgehaalde geld is aan het opraken”, zo laat Regterschot weten. Hij weet niet of hij de huur van 1015 euro volgende maand kan ophoesten.

Ondertussen leeft Regterschot naar eigen zeggen op ‘een absoluut minimum’. De leraar krijgt geen uitkering van de gemeente Eindhoven. Hij zou niet aan de voorwaarden voldoen. Regterschot geeft naar eigen zeggen zo’n 12 euro per week uit aan boodschappen. Om de inflatie het hoofd te bieden levert hij zoveel mogelijk blikjes en flesjes in voor statiegeld.

Geldinzameling voor Gert Regterschot | Crowdfunding | Doneeractie

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie