Kremlin-adviseur Elena Suponina.

Een Kremlin-adviseur heeft zaterdag toegegeven niet optimistisch te zijn dat de Oekraïense regering snel zal vallen. Volgens Elena Suponina gaat ‘het binnendringen van steden zoals Kiev gepaard met de nodige problemen’. Suponina is adviseur van het RISS, een instituut dat wordt gerund door voormalig geheim agenten uit de kring rond president Poetin.

In een Arabischtalig interview met de nieuwszender Al Arabiya zegt ze: ‘Volgens de eerste voorspellingen zou de militaire operatie tien dagen tot maximaal twee weken in beslag nemen. Althans, dat is wat ik hoor uit betrouwbare bronnen. Maar ik ben eerlijk gezegd niet zo optimistisch. Het zou weleens veel langer kunnen duren.’

Guerrillaoorlog

In antwoord op vragen van Al Arabiya sluit de Kremlin-adviseur een guerrillaoorlog niet uit. ‘Dat zou overigens geen goed scenario zijn.’ Suponina bevestigt dat de Tsjetsjeense troepen van Ramzan Kadyrov (‘die zijn goed getraind’) nodig zijn om het Oekraïense verzet te breken.

Suponina ziet naast de trage vooruitgang rond Kiev, vooral problemen op de westelijke flank. ‘Het westen van Oekraïne is niet pro-Russisch. Daar verwacht ik het felste verzet. Niet van het leger maar van extremistische milities.’

Onderhandelingen

Het Russische leger hoopt volgens Suponina enorm op de aanwezigheid van ‘sympathiserende krachten onder de Oekraïners’, waarop het tijdens de gevechten kan terugvallen. Vrijdag riep Poetin de Oekraïense strijdkrachten op om de macht te grijpen en hun president Volodymyr Zelenski zelf af te zetten.

Wat Suponina betreft mag Zelenski overal onderhandelen over de Oekraïense overgave: in Minsk, Warschau, Jeruzalem, Tel Aviv of Ankara. ‘De locatie is niet het probleem.’

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie