Een scooterrijder heeft vrijdag tijdens de avondspits in Eindhoven zijn enkel gebroken, na een aanrijding met een auto. Dat gebeurde op de kruising van de PSV-laan met de Steenstraat bij Strijp-S. Volgens de politie negeerde de scooterrijder vermoedelijk een rood stoplicht.

Het slachtoffer werd geschept door een auto toen hij de Steenstraat wilde oversteken, richting de Philitelaan op Strijp-S. Na het ongeluk sloot de politie de kruising af voor onderzoek, met tot gevolg lange verkeersopstoppingen in de omgeving.

Grote verkeersopstopping op vrijdagmiddag na afsluiting kruispunt PSV-laan-Steenstraat-Glaslaan.

Ernstige ongelukken

Op de kruising van de PSV-laan met de Steenstraat zijn vaker ernstige ongelukken gebeurd. In 2018 overleed een 84-jarige man op een scootmobiel, nadat hij was aangereden door een stadsbus. In datzelfde jaar raakte een fietser zwaargewond bij een aanrijding met een kleine vrachtwagen.

Opmerkelijk is dat de gemeente Eindhoven de kruising sinds dit jaar niet meer als ‘aandachtslocatie’ beschouwt. Het stadsbestuur telde tussen 2016 en 2018 op die plek, zes ongelukken. Maar in het Actieplan Verkeersveiligheid staat voor de kruising bij Strijp-S, ‘geen aanpak gepland’.

Vanwege nieuwe bouwwerkzaamheden aan de PSV-laan, gaat de maximumsnelheid omlaag van 50, naar 30 kilometer. Ook wordt het fietspad aan de spoorzijde verbreed naar twee richtingen.

Chaotisch

Momenteel is de verkeerssituatie voor auto’s, fietsers en scooters die vanuit de PSV-laan de Philitelaan op Strijp-S willen bereiken, ronduit chaotisch. Door bouwwerkzaamheden aan beide zijden van de Philitelaan, zijn de fietspaden letterlijk afgesneden. Auto’s die richting het Klokgebouw rijden, komen ook daar een bouwplaats tegen. Welke kant ze op moeten, weten ze vaak niet omdat ze de borden niet (goed) lezen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding en de video.

Blackspots

Twee jaar geleden kwam uit onderzoek van RTL Nieuws naar voren dat Eindhoven 67 zogenoemde blackspots telt. Dat zijn kruispunten waar in drie jaar tijd minstens tien ongelukken zijn gebeurd, of waarbij in zes gevallen een of meerdere gewonden zijn te betreuren. Nergens in de provincie Noord-Brabant zijn er zoveel blackspots als in Eindhoven.

De kruising van de PSV-laan met de Elisabethtunnel ligt zeshonderd meter ten oosten van Strijp-S. Die is volgens RTL Nieuws de op een na gevaarlijkste van Eindhoven. Onderzoekers telden daar in drie jaar tijd vijftien ongelukken. De gemeente Eindhoven noteerde in het Actieplan Verkeersveiligheid zelfs 22 ongevallen. Bij vier incidenten vielen een of meerdere gewonden.

Deze kaart toont de frequentie van het aantal ongelukken en de ernst ervan. Blauw: materiele schade, rood: gewonde, donkerrood: overlijden. Bron: STAR, Smart Traffic Accident Reporting.

Lees ook: Chaos compleet in Strijp-S na heropening busbaan (video)

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie