Eindhoven krijgt een speciaal station voor snelbussen van de NS wanneer er geen treinen rijden.

De opstapplaats, tweehonderd meter ten westen van busstation Neckerspoel, is naar verwachting medio november klaar voor gebruik. ‘Als het weer het toelaat’, zegt manager Henri Witssiers van bouwbedrijf Remmits, die de werkzaamheden uitvoert in opdracht van de gemeente Eindhoven.

Blikvanger is een brede trap waarmee reizigers – vanuit de Kruisstraattunnel – het platform kunnen bereiken. De nieuwe halte komt tussen het Beursgebouw en de Fellenoord. Tot nu toe moesten reizigers naar het Stationsplein, aan de zuidkant, om daar op een NS-bus te stappen. Maar vanwege de geplande herinrichting van dat gebied, is daar in de toekomst geen ruimte meer voor de zogenoemde ‘NS-verbussingen’ (treinvervangend vervoer).

Op de looproute via het Fellenoordpad, tussen Neckerspoel en de nieuwe halte, komen oversteekplaatsen voor voetgangers. Standwerkers van de markt op het 18 Septemberplein krijgen een nieuwe parkeerplaats in de buurt.  

Het centrale busstation van Eindhoven kampt al jaren met overbelasting. De omvang is niet berekend op het aantal reizigers dat dagelijks van het station gebruik maakt. Als er extra bussen nodig zijn bij treinstoringen, ontstaan er dan al snel onoverzichtelijke situaties. Twee jaar geleden kreeg Neckerspoel al ruimte voor twee extra bushaltes, om de druk te verlichten.

Een brede trap in aanbouw in de Kruisstraattunnel. Via dit punt bereiken reizigers straks de ‘snelbussen’ van de NS op de nieuwe opstapplaats.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie