EINDHOVEN – Het tv-programma Pointer (KRO-NCRV) heeft een Eindhovens zorgbedrijfje stevig aan de tand gevoeld over woekerwinsten tot wel 25 procent. De onderzoekers van het platform zeggen dat ProActief Thuis zorg declareert die niet is geleverd. Ook verzekeraar CZ doet onderzoek naar het jonge bedrijf van vier medewerkers en een omzet van 7 ton.
Conclusie van Pointer: het personeel van ProActief Thuis maakt ‘onrealistische werkweken’ van zo’n 70 uur. Om de jaaromzet van 7 ton te kunnen verklaren, zouden de vier medewerkers elk 3500 uur gewerkt moeten hebben. De onderzoekers van Pointer bekeken de laatste drie jaarverslagen van ProActief Thuis.
‘Niet in de haak’
Ook docent Harrie Verbon van Tilburg University heeft de cijfers ingezien. ‘Als je naar de financiële gegevens kijkt, dan zie je direct dat er iets niet in de haak zou kunnen zijn, en dat er te weinig zorg wordt geleverd’, aldus Verbon tegenover Pointer.
Pointer kreeg meerdere tips over ProActief Thuis aan de Tarasconweg in Eindhoven. Volgens het onderzoeksteam gaat de fraude als volgt: een thuiszorgmedewerker levert één uur per dag zorg, maar declareert in plaats van één uur, vijf uur. Als dat maar vaak genoeg gebeurt, vangt het bedrijf maandelijks – per cliënt – duizenden euro’s extra. Onterecht welteverstaan.
Woekerwinsten
Gevolg: het bedrijfje in de thuiszorg maakt sinds 2021 woekerwinsten van 20 tot 25 procent. Per jaar. Dat ontdekte Pointer. ‘En niemand weet wat de directeur verdient’, zegt Verbon. Hij vindt dat een directeur in de zorg altijd transparant moet zijn tegenover het ministerie. Een directeur mag wettelijk niet teveel verdienen.
Pointer sprak met directeur Saïd Hassan over de woekerwinsten van ProActief Thuis. ‘Ik denk dat daar wel een goede verklaring voor zou kunnen zijn, maar die kan ik niet meteen zo noemen’, reageerde Hassan over de telefoon. ‘Het kan dat gegevens misschien foute informatie hebben’, erkende Hassan. ‘Niet dat het zo is, maar het zou natuurlijk zo kunnen zijn’, voegde hij daaraan toe.
Verder onderzoek
Ondertussen doet ook zorgverzekeraar CZ onderzoek naar ProActief Thuis. ‘De casus is onder handen’, aldus Gert-Jan Spikmans van CZ desgevraagd tegenover Pointer. Mogelijk wil CZ via een civiele procedure geld terugvorderen, of een strafzaak beginnen. Spikmans zegt dat zorgverzekeraars meer dan 150 fraudemeldingen per jaar krijgen.
Eerder luidde de Algemene Rekenkamer de noodklok over misstanden met zorggeld. ‘Alle pogingen om de meest evidente aanwijzingen voor fraude te stoppen zijn niet succesvol’, zegt Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer. ‘De signalen die we hebben gezien stemmen ons niet hoopvol dat het nu beter gaat: kwetsbare mensen zijn het slachtoffer van het gebrek aan een effectieve fraudeaanpak’, besluit Irrgang.